WK 2018: Brazilië in extra tijd voorbij stugge Costa Rica
22 Jun 2018, 11:46
Keylor Navas zijn muur sneuvelt in de 91e minuut. Phillipe Coutinho scoort de 1-0 voor Brazilië. (Foto: Reuters)

Twee doelpunten in de zes minuten toegevoegde tijd, levert Brazilië de volle winst in het duel tegen stugge tegenstander Costa Rica. Keer op keer vinden de Brazilianen, Keylos Navas (Real Madrid) op hun weg. Het duurt 91 minuten voordat het de Goddelijke Kanaries via Philippe Courtinho lukt hem te verslaan. Navas stond als een onoverwinnelijke burcht, maar in blessuretijd is hij verslagen. Een anticlimax voor de Costa Ricanen die het hebben klaargespeeld de FIFA nr. 1 voor de volledige reguliere tijd in bedwang te houden. Costa Rica ligt er na twee verloren duels uit.

Als Courtinho in de 3e minuut over het doel knalt, is de toon van het duel gezet. Fagner speelt Gabriel Jesus aan, maar die kan de bal niet goed meenemen. Het leer valt wel goed voor Courtinho, maar die knalt over het doel. Kort daarna komt de snelle Marco Urena in de rug van Thiago Silva, maar die verdedigt goed uit. Dan komen de Costa Ricanen voor de tweede keer, Christian Gamboa trapt ook over het doel. Via Celso Borges mist Costa Rica weer een kans in de 12e minuut. Dit keer legt vleugelspeler Gamboa de bal voor Borges die ongehinderd in de zestien meter kan schoppen. Hij schiet naast het doel van In het eerste half uur kan Jesus de bal toch in het net krijgen, maar zijn doelpunt wordt ongeldig verklaard voor buitenspel. Zijn schot kwam nadat de eerste poging van vleugelverdediger Marcelo werd afgeblokt. Ook Neymar vindt kort daarna Navas op zijn pad. Willian zijn poging gaat ook over het doel.

Ploegen gaan rusten met een blanco scorebord. Ofschoon Brazilië verschillende kansen kreeg, waren ze onsuccesvol in de afwerking. Wanneer de teams weer op het veld staan, tappen ze duidelijk uit een ander vaatje. Het wordt een levendige strijd, waarin Brazilië vaak genoeg de kwaliteiten van Navas test. Hij doorstaat die ook goed tot het einde van de reguliere speeltijd.

In de 75e minuut krijgt Neymar te veel ruimte. Nog voor de spits van PSG de bal kan trappen, gooit Johnny Acosta zich goed in de baan van het leer. Arbiter Kuipers wijst aanvankelijk naar de elf meter stip, maar de video-assistent-scheidsrechter corrigeert. En als Kuipers de videobeelden bekijkt, trekt hij de strafschop in. Het laatste kwartier beuken de Brazilianen op het doel van Navas, maar de elf Costa Ricanen staan hun mannetje.

En dan volgt de anti climax van een aantrekkelijke tweede helft. Met zes extra minuten, brengt de ingevallen Roberto Firmino de bal omlaag in de zes meter. Jesus kan de bal niet goed controleren, maar Coutinho kan dat wel, 1-0 in de 91e minuut. Costa Rica is verpletterd. Brazilië maakt gebruik van de uiteengevallen verdediging van de Costa Ricanen. Douglas Costa kruist de bal vanuit links en Neymar kan inschieten van dichtbij. De Goddelijke Kanaries hebben er hard voor moeten werken, maar volbrengen de taak omgeven door dolenthousiaste in geel/groen getooide fans. Brazilië heeft nu vier punten uit twee wedstrijden. Zijn volgende tegenstander zijn de geduchte Serviërs die Costa Rica in hun openingswedstrijd met 1-0 versloegen.