WK 2018: Brazilië jaagt op eerste overwinning
22 Jun, 08:29
foto
Danilo (r) die in de openingswedstrijd tegen Zwitserland speelde, is niet fit voor de tweede groepswedstrijd. (Getty Images)


"Zwitserland heeft ze (Brazilië) op het middenveld geperst en dat is wat je moet doen omdat iedereen weet dat Brazilië het beste is vanaf het middenveld,” analyseert de aanvoerder van Costa Rica, Bryan Ruiz. "We moeten de bal snel terug winnen en snel een tegenaanval uitvoeren." Na zijn verlies tegen Servië, weet Costa Rica wat hem te doen staat. Servië gaat aan kop in Groep E met drie punten uit zijn eerste wedstrijd. Groepsgenoten Brazilië en Zwitserland hebben er elk één.

Brazilië begon het WK als één van de favorieten, maar stelde teleur in zijn openingswedstrijd tegen Zwitserland. Na het prachtig doelpunt van Philippe Coutinho, slaagden de Brazilianen er niet meer in te scoren. Het werd een gelijkspel, 1-1.

De vijfvoudige kampioen die in zijn 21e opeenvolgende toernooi verschijnt, maakt zich echter nog geen zorgen over de kwalificatie voor de knock-outfase. Brazilië is onverslagen in zijn laatste 13 WK-groepswedstrijden. Het won tien en speelde drie gelijk. Sinds 1982 is Brazilië steeds de groepswinnaar geweest in de eerste ronde. De laatste keer dat het niet door de groepsfase kwam, was in 1966.

Hoewel Costa Rica het niet heeft opgegeven om door te gaan naar de knock-out fase voor een tweede opeenvolgende WK-finale, moet trainer Oscar Ramirez zijn team aanvallend opnieuw afstemmen. Uitgezonderd strafschoppenreeksen was Costa Rica één van de slechts drie partijen die ongeslagen bleef in het WK 2014. De ploeg heeft gezwoegd om doelpunten te maken, maar ze heeft slechts één keer gescoord in zijn laatste vier WK-wedstrijden.

Bij het laatste WK-toernooi in 2014 verraste Costa Rica. Het zag kans om de eerste ronde in de groep waarin ook Uruguay, Italië en Engeland zaten, te halen. Costa Rica heeft de taak dat ook in Rusland te doen.

Brazilië won negen van zijn 10 eerdere internationale wedstrijden tegen Costa Rica. Het verloor alleen een vriendschappelijk duel in maart 1960. Dit is de derde ontmoeting tussen Brazilië en Costa Rica tijdens het WK.

In het duel vandaag zal Brazilië het moeten doen zonder zijn verdediger (rechtsachter) Danilo (Manchester City). De speler heeft een spierblessure opgelopen tijdens de training. Fagner Lemos (Corinthians) zal Danilo vervangen.

Neymar (PSG) zal waarschijnlijk wel starten, ofschoon hij dinsdag niet heeft deelgenomen aan een training. De spits van PSG brak in februari een bot in zijn rechtervoet. Hij had dinsdag pijn aan zijn rechterenkel, maar heeft woensdag wel getraind.

Costa Rica lijkt de inspanningen van Zwitserland tegen Tite Santana te willen evenaren. Het wacht de zware taak om winst te boeken na het verlies tegen Servië.