Bouterse prijst organisatie staatsbezoek; veel huiswerk
22 Jun, 00:00
foto
President Desi Bouterse in gesprek met zijn adviseurs Dilip Sardjoe, Errol Alibux en, met het achterhoofd naar de camera, Ramon Abrahams. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd bij het Indiase staatsbezoek.
(Foto: Leroy Troon)


President Desi Bouterse is ingenomen met de wijze waarop het Surinaamse volk zich heeft opgesteld tijdens het bezoek van het Indiase staatshoofd Ram Nath Kovind. Hij complimenteert de organisatie onder leiding van raadsadviseur Ramon Abrahams. De president noemt het staatsbezoek een groot succes. Er is veel afgesproken maar het zal aan Suriname liggen hoeveel eruit wordt gehaald. Bouterse zegt dat deze samenwerking goed gemonitord zal worden, waarbij het bedrijfsleven ook zal worden betrokken.


De president merkt tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengel luchthaven op dat ook van de gasten complimenten is ontvangen voor de wijze waarop het bezoek is georganiseerd. De politie, militairen, protocol, veiligheidsdiensten, culturele groepen, leerkrachten en leerlingen in Para en Wanica hebben zich allemaal ingezet. Bouterse vindt het sneu dat kinderen die urenlang langs de weg hadden gestaan bij aankomst van de hoge gasten uit India nauwelijks een glimp van de delegatie hebben kunnen opvangen. Ook de stop in Para was om protocollaire redenen heel kort. De president heeft districtscommissaris van Para, Armand Jurel, beloofd dat hij aan het hoofd van een regeringsdelegatie alle scholen die betrokken waren, zal bezoeken om leerlingen en leerkrachten persoonlijk te bedanken.

Over het optreden van de culturele groepen en artiesten is Bouterse heel lovend. De alakondre dron heeft diepe indruk gemaakt. De top performance van Kries Ramkhelawan was overweldigend. Nisha Madaran leek volgens de president op een Bollywood-ster. Hij heeft een hartelijk applaus gevraagd voor alle betrokkenen bij de organisatie, waarbij de inzet van Buitenlandse Zaken, de ambassadeurs Aashna Kanhai, Santender Kumar van India, het schrijfteam van speeches onder leiding van raadsadviseur Errol Alibux.

De president merkt op dat met drie van de BRICS-landen, de opkomende economieën in de wereld, nauw en persoonlijk contact is. Hij noemt hierbij China, waarbij hij de Chinese president Xi drie maal in korte tijd heeft ontmoet. Ook met Brazilië, waar de president onlangs op een officieel bezoek was, is de relatie hecht. Met India is er al decennialang een goede band die met de komst van het staatshoofd behoorlijk is verdiept. Kovind heeft opgemerkt dat Suriname in het Caribisch Gebied een groter rol heeft te vervullen. Het ligt aan Suriname om goed invulling te geven aan de vele mogelijkheden die open zijn gegaan tijdens dit bezoek.