WK 2018: Nigeria en IJsland beslissen over Argentinië
22 Jun 2018, 11:43
foto
De situatie in Groep D. Argentinie heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Dit duel tussen Nigeria en IJsland zal beslissend zijn voor Messi en co.


Het duel tussen Nigeria en IJsland is er één die geen van beide partijen wil verliezen. Beide teams moeten immers winnen om zich te verzekeren van een plaatsje in de achtste finales. Nigeria heeft zijn eerste wedstrijd verloren tegen groepsgenoot Kroatië (0-2), terwijl IJsland gelijk heeft gespeeld in zijn openingswedstrijd tegen Argentinië (1-1). In de wedstrijd tegen Argentinië heeft Kroatië zijn tweede winst geboekt, het werd 3-0 voor Luka Modric en co. Kroatië zit in de volgende ronde met het maximale uit twee duels, 6 punten. Groep D wordt dan ook aangevoerd door Kroatië. De uitkomst van dit duel zal het lot van Argentinië in dit toernooi bezegelen. De ploeg van trainer Jorge Sampaoli heeft immers maar 1 punt uit twee duels.

Nigeria heeft gemiddeld de jongste ploeg op dit WK, maar de grootste zorg in een cruciale wedstrijd met IJsland is dat er eeuwenoude problemen blijven bestaan. Het zou handig zijn om Nigeria's defensieve zwakheden de schuld te geven van de nederlaag tegen Kroatië door de relatieve onervarenheid van zijn ploeg. Maar het gebrek aan zorgvuldigheid achtervolgt de ploeg al heel lang.

Sinds Nigeria zijn WK-debuut maakte in 1994, zijn 14 van de 27 doelpunten tegen voortgekomen uit onzorgvuldigheid. Met een percentage van 52 was de ploeg het slechtst van alle naties tijdens dat toernooi. In hun openingswedstrijd incasseerden de Nigerianen zelfs een autogoal.

Bij de tegenstander is organisatie de sterkte van IJsland. Het heeft dat al aangetoond tijdens zijn indrukwekkende overwinning op Argentinië. Vakkundig afgericht en strak gedisciplineerd frustreerde het de Zuid-Amerikanen, terwijl er weinig duidelijke kansen werden gegeven op het WK-debuut.

In de openingswedstrijd toonde de IJslanders zich rigide gedisciplineerd en frustreerden de Zuid-Amerikanen terwijl ze weinig duidelijke kansen op hun wereldbeker-debuut gaven.
Nigeria zal ook een antwoord moeten vinden op de dreiging van IJsland dat een direct met lange ballen georiënteerd systeem spelen. De tactiek kan de verdediging in de war brengen. Een tweede nederlaag voor Nigeria betekent dat het land is uitgeschakeld.

In het duel vandaag is het mogelijk dat Ogenyi Onazi aan de start komt. Tijdens de wedstrijd tegen Kroatië moest hij het spel van de bank meemaken. Oghenekaro Etebo scoorde een autogoal in die wedstrijd. Het zit erin dat hij wordt vervangen door Ahmed Musa.

IJsland zal het waarschijnlijk zonder Johann Berg Gudmundsson moeten doen. Hij heeft een spierblessure opgelopen in het duel tegen Argentinië. Rurik Gislason was zijn vervanger in die wedstrijd en mag hem nu vervangen in de basisgroep.
In zijn enige vorige ontmoeting in 1981 won IJsland met 3-0. Het ging toen om een vriendschappelijke wedstrijd. Nigeria heeft niet kunnen scoren in zes van zijn laatste WK-duels.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April