SAIL kijkt terug op succesvolle periode
22 Jun, 02:57
foto


Het parastatale bedrijf SAIL N.V. heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in infrastructuur, om het bedrijf weer op de rails te zetten. Van januari 2018 tot en met heden heeft SAIL 18 containers garnalen en vis verscheept naar o.a. de VS, het Caraïbisch gebied, Europa en Azië; in 2017 zijn 18 containers verscheept. De onderneming bestond woensdag 63 jaar en de directeur, Paul Lank, kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar.

Lank zegt dat het bedrijf behouden moet worden door nieuwe uitdagingen aan te gaan, zeker ook omdat de visserijsector niet statisch is. In het traject naar succes onderging het bedrijf ook een dip zeker als er gedacht wordt aan vermindering van de vangst van Seabob garnalen en de stijgende exploitatie kosten voor Marine shrimp door de verhoogde brandstofprijzen, meldt de voorlichting van SAIL.

Het bedrijf wil om zijn productiecapaciteit te verhogen, meer aandacht besteden aan zijn ijsunit, die een belangrijke inkomstenbron vormt. Lank zegt dat met het staatshoofd en de minister van LVV is gesproken over de beleidsvoornemens van het bedrijf. Hij hoopt dat er binnenkort gestart wordt met de uitvoering, zodat de toename van het marktaandeel op de lokale en internationale markt versneld kan plaatsvinden.

Tot de beleidsvoornemens behoren onder meer het baggeren van de haven, zodat de vissersboten efficiënter kunnen aanmeren aan de haven, de aanschaf van value adding equipment inclusief gebouwen, om de continuïteit van het bedrijf te garanderen en de opkoop van ruw product voor een flexibelere operatie.

De SAIL-dochteronderneming Seafood Industries Suriname (N.V. SIS) is op 6 juni 2018 wederom geplaatst op de EU-lijst. Dit betekent dat het bedrijf Seabob garnalen rechtstreeks kan exporten naar de EU-landen. Het bedrijf zal ook starten met het proces om te geraken tot de ISO-22000 certificering, zegt de SAIL-voorlichting.