Bloemenhulde monumenten bij bezoek president India
20 Jun, 18:50
foto
Het Indiase staatshoofd Ram Nath Kovind brengt hulde aan het monument van de Hindostaanse Immigratie. (Foto's: Raoul Lith)


Het bezoeken van monumenten waarbij kransen zijn gelegd, is een belangrijk onderdeel van het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind. Bij aankomst in Suriname dinsdagavond werd een bloemenhulde gebracht aan het standbeeld van Mahatma Gandhi. Vanmorgen hebben president Desi Bouterse en zijn Indiase ambtgenoot Baba en Mai, het immigratiemonument met mala's omhangen.

Bij het monument van Mama Sranan zijn kransen gelegd door beide staatshoofden. Zij werden vergezeld van hun respectieve echtgenotes, Ingrid Bouterse-Waldring en Savita Kovind. Later op de dag werden ook kransen gelegd bij het standbeeld van Janey Tetary bij het presidentieel paleis en het Monument van de Gevallenen aan de Waterkant. President Bouterse merkte op dat de helden geëerd moeten worden. Er is volgens hem door de koloniale machthebbers aan geschiedvervalsing gedaan.

Na de bloemenhulde bij Baba en Mai hebben Bouterse en Kovind gezamenlijk een boom geplant. Hierna hebben zij elkaars handen gewassen. Tijdens de bloemenhulde hebben culturele groepen het gezelschap begeleid. De organisatie hiervan lag in handen van het directoraat Cultuur. De verschillende culturele groepen die vanuit Royal Torarica het gezelschap begeleidde moeten de Indiase gasten een beeld geven van de multiculturele samenleving, laat Cultuur-directeur Elvira Sandie optekenen via het Nationaal Informatie Instituut.