Suriname en India tekenen negen overeenkomsten
20 Jun, 13:19
foto
De Indiase ambassadeur Satender Kumar en minister Yldiz Pollack-Beighle wisselen de getekende MoU's uit. De staatshoofden kijken toe. (Foto's: Raoul Lith)


India heeft een behoorlijk aantal miljoenen Amerikaanse dollars vrijgemaakt voor nieuwe en lopende projecten in Suriname. Daarvan is 20 miljoen bestemd voor een zonne-energieproject. Er zijn negen overeenkomsten en intentieverklaringen met India getekend vandaag.

President Ram Nath Kovind werd met militaire eer verwelkomd bij het presidentieel paleis. Jana Gana Mana, het volkslied van India en dat van Suriname werden afgespeeld. Het Indiase staatshoofd heeft het gastenboek op het paleis ondertekend. Hierna volgde nog een korte bespreking tussen president Desi Bouterse en zijn Indiase ambtgenoot. Daarna vond de formele bespreking plaats over de samenwerking tussen beide landen.

De getekende stukken zijn een uur later op het terras van het paleis door de verschillende ministers van beide landen en ambassadeur Satender Kumar aan elkaar overhandigd onder toeziend oog van Bouterse en Kovind.

Er is al een aantal lopende projecten dat gefinancierd wordt uit een geldpot van India. Onder de nieuwe overeenkomsten vallen een groots zonne-energie project voor het binnenland, milieuprojecten, traditionele gezondheidszorg, ondersteuning van de verkiezingen, cultuurontwikkeling, ICT en infrastructuur. Na de ondertekening van de samenwerking hebben de presidenten De Nationale Assemblee toegesproken.

René Gompers