WK 2018: Portugal beste kansen op papier
20 Jun, 08:31
foto
De resultaten na de eerste wedstrijden in poule B.


Een week in het toernooi en dit is alweer bezig om Cristiano Ronaldo's WK te worden. Hij kwam aan in Rusland met drie punten overall in drie eerdere toernooien. In slechts één wedstrijd tegen Spanje heeft hij dat aantal verdubbeld. Dat Portugal gelijk eindigde in zijn eerste wedstrijd waarin Spanje dominant was, heeft grotendeels aan Ronaldo gelegen.

Afgezien dat Portugal zout in de wonden heeft gewreven van hun Spaanse rivalen na het ontslag van hun coach Julen Lopetegui, plaatste Ronaldo’s late gelijkmaker de Portugezen in een sterke positie om zich te kwalificeren voor de knock-out-fase als ze Marokko verslaan. Het is de tweede ontmoeting tussen deze twee naties.

Een klein maar belangrijk deel van de geschiedenis ligt echter aan de kant van Marokko. Het versloeg Portugal met 3-1 in de groepsfase van het Wereldkampioenschap van 1986. Het was de eerste overwinning van Marokko ooit op het toernooi en het enige WK-verlies van Portugal tegen de Afrikaanse oppositie. Het is een prestatie die Marokko moet herhalen. Een tweede verlies op dit toernooi, gekoppeld aan een positief resultaat in de wedstrijd tussen Spanje en Iran, en Marokko ligt eruit.

Portugal kan kiezen uit een volledig geschikt squadron, hoewel Bruno Alves de voorkeur zou kunnen geven aan Jose Fonte voor de verdediging. De vleugelspeler van Sporting Lissabon, Bruno Fernandes, heeft bij zijn WK-debuut tegen Spanje geen indruk kunnen maken en kan worden vervangen door Gelson Martins of Joao Mario.

Marokko heeft een letselcrisis aan de rechterkant, met Nordin Amrabat die is uitgesloten met hersenschudding na een botsing in de nederlaag tegen Iran. De
vaste rechtsachter Nabil Dirar kampt met een knieblessure.

In Groep B staat Iran aan kop met drie punten uit 1 wedstrijd. Spanje en Portugal hebben elk 1 punt, terwijl Marokko nog geen punten heeft.