WK 2018: Zweden wint na 60 jaar WK-openingsduel
18 Jun, 11:15
foto
De Zuid-Koreaanse doelman veegt met het been een goede kans het leer uit zijn doel. (Foto: AFP)


Na zestig jaar wint Zweden zijn WK-openingswedstrijd. Zuid-Korea had tot vandaag geen van zijn vorige 4 WK openers verloren. Zweden was de betere ploeg in het eerste treffen met Zuid-Korea. Het heeft betere kansen gecreëerd, terwijl Zuid-Korea in de laatste vier minuten echt op zoek ging. Een strafschop van Andreas Granqvist bezorgt Zweden, de eerste drie punten.

De ploeg van trainer Janne Andersson kan nog voor het eerste half uur tekenen voor de openingstreffer, maar de poging van Marcus Berg in de 21e minuut wordt met een beenveeg uit het doel gehouden door de Zuid-Koreaanse stopper. Weg kans!

Zuid-Korea krijgt in de 52e minuut zijn kans wanneer Koo Ja-cheol de bal verlengt na een kruisbal van Kim Min-woo. Het leer gaat echter tegen het zijnet. De Zweedse doelman, Robin Olson, zou geen kans hebben als die uithaal zijn doel had gehaald.
Ook Ola Toivonen komt minuten daarna dicht bij de openingstreffer, maar zijn poging mist de kracht om de onweerstaanbare Zuid-Koreaanse goalie te verslaan.

In de 63e minuut krijgt Zweden een strafschop toegewezen via de Video Assistant Scheidsrechter. Kim Min-woo brengt Vicktor Claesson klunzig ten val. Verdediger Granqvist mist niet en brengt Zweden op voorsprong. Zijn schot gaat laag in de rechterhoek, waarbij de Zuid-Koreaanse doelman duikt naar de verkeerde kant. De laatste Zweedse WK-goal werd in 2006 gescoord door Henrik Larsson tegen Engeland.
Granqvist zijn laatste vier doelpunten voor zijn land, zijn allemaal strafschoppen geweest. Voor zijn land heeft hij nog nimmer gemist vanop de elf meter stip.

In de drie minuten extra tijd creëert Zuid Korea nog twee reële kansen voor de gelijkmaker. Son Heung-min breekt los op links, met tijd en ruimte maar zijn kruisbal gaat naar een Zweedse verdediger. Minuten daarna gaat Zuid-Korea recht op het doel af, Lee Jae-sung schuift de bal in het pad van Hwang Hee-chan, die vrij staat, maar die trapt onbesuisd wijd. Zweden haalt opgelucht adem.