WK 2018: Tunesië wil geschiedenis schrijven
18 Jun, 14:45
foto
Jordan Henderson zal waarschijnlijk starten voor Engeland. (Getty Images)


Engeland en Tunesië staan vandaag voor de derde keer tegenover elkaar. In 1990 eindigde een oefenwedstrijd in 1-1. Beide landen troffen elkaar acht jaar later in de groepsfase van het WK in Frankrijk. Engeland won toen met 2-0 na doelpunten van Alan Shearer en Paul Scholes. Tunesië heeft in zijn twee oefenduels tegen Europees kampioen Portugal en Turkije steeds gelijk gespeeld met 2-2. Tegen Spanje verloren ze in een oefenwedstrijd laat met het kleinste verschil.

Het wordt het eerste grote toernooi voor Gareth Southgate als trainer van Engeland. Hij heeft als speler meegedaan aan WK 1998 en is ook uitgekomen tegen Tunesië.
Tunesië zal een geschikte tegenstander zijn om Engeland te testen. Moeilijk te breken en sterk in balbezit, zijn stijl is er een waar Engeland al eerder moeite mee heeft gehad. Het Afrikaans land heeft de langste actieve doelpuntloze reeks van het WK van alle andere landen in Rusland. Zonder winst in elf wedstrijden, wisten ze zich toch onverslagen te kwalificeren. Hun enige verlies tot nu toe in 2018 kwam tegen Spanje, een verdienstelijke 1-0 nederlaag die pas in de 84e minuut werd afgehandeld.

Coach Southgate heeft zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. "We hebben gewerkt aan een systeem van spelen waarvan we denken dat het geschikt is voor de spelers die we beschikbaar hebben en de stijl van spelen die we willen uitvoeren.” Hij zegt dat iedereen thuis wil dat Engeland wint, “ maar ze willen ook dat het goed speelt en ze willen genieten van het voetbal en dat is wat ik als coach wens."

Ook de Tunesische baas is er gereed voor. "We zijn in vorm. We weten heel goed dat we ons in een extreem moeilijke groep bevinden, maar we hebben ons wedstrijdniveau verhoogd, vooral in termen van atletisch gedrag. Hij vervolgt: "Iedereen heeft gezien hoe goed we hebben gespeeld in de warm-ups. We zijn vastbesloten om de geschiedenis in te gaan."

Voor Engeland zullen middenvelder Jordan Henderson, Harry Maguire en spits Raheem Sterling vermoedelijk starten. Bij Tunesië is de verwachting dat Wahbi Khazri beschikbaar, hoewel hij misschien nog niet wedstrijdfit zal zijn. Hij heeft sinds april niet meer gespeeld na een dijbeenblessure. Ook verdediger Ali Maaloul moet fit zijn ondanks hij kampte met een hamstringprobleem. De belangrijkste verdediger Youssef Msakni is uit de selectie gelaten vanwege een knieblessure.