WK 2018: Debutant Panama deinst niet terug
18 Jun, 11:43
foto
Roman Torres bezegelde met zijn doelpunt de kwalificatie van Panama voor het WK 2018 toernooi. (Getty Images)


Groep G start met een fascinerende clash tussen Panama, die al geschiedenis geschreven heeft, en België, die hoopt zijn eigen geschiedenis te creëren. Panama kreeg een nationale feestdag na zijn verzegelde kwalificatie in oktober. Het land heeft ook voor vandaag een vrije dag en komt waarschijnlijk helemaal tot stilstand als het voor de allereerste keer een WK-wedstrijd speelt. Collega-debutant Ijsland heeft tegenover Argentinië getoond dat kleinere landen niet moeten worden overweldigd tegen meer verheven tegenstanders.

Panama zal zeker geen stap terug doen en hun ultra competitieve en fysieke aanpak zal de begaafde voetballers van België een ruige rit bezorgen. Terwijl Panama slechts drie keer won in 10 wedstrijden in de eindkwalificatie, plaatste België een nieuw gezamenlijk Europees record van 43 gescoorde doelpunten, met 11 van Romelu Lukaku - twee meer dan de Panamezen in totaal.

De Belgische kant staat klaar om ervoor te zorgen dat zijn gouden generatie niet vervaagt. Medio juli hopen de Belgen een eigen nationale feestdag te krijgen. Het is de eerste ontmoeting tussen deze twee partijen.

België is ongeslagen in zijn laatste negen WK-groepswedstrijden en won elk van zijn laatste vier. Het heeft de tweede ronde gehaald in zes van zijn laatste zeven WK-wedstrijden, de enige uitzondering in 1998. De Rode Duivels hebben ook slechts één van hun laatste negen WK-openingswedstrijden verloren ( in 1986 tegen Mexico).

Ze hebben niet meer dan twee doelpunten gescoord in een WK-openingswedstrijd sinds 1970, toen ze El Salvador met 3-0 versloegen. Hun laatste acht doelpunten op het WK zijn alle vanaf de 70ste minuut gescoord. Ze waren één van de vier ongeslagen teams in de Europese kwalificatie, naast Engeland, Duitsland en Spanje.

Bij Panama waren Gabriel Torres en Roman Torres zijn gezamenlijke topscorers in de eindkwalificatie met slechts twee doelpunten. Panama bereikte Rusland met een negatief doelsaldo (-1) en won slechts drie van zijn tien wedstrijden in de laatste ronde van de Concacaf-kwalificatie.

Na de late oproep van de 21-jarige Ricardo Avila, heeft Panama de vijfde oudste ploeg op dit WK toernooi. De gemiddelde leeftijd van de spelers is 28.9 jaar. Hernan Dario Gomez wordt slechts de vierde man die op zijn minst drie verschillende teams heeft geleid naar een WK-toernooi. Hij heeft eerder zijn geboorteland Colombia in 1998 en Ecuador in 2002 gecoacht. Gomez treedt in de voetsporen van Henri Michel (vier verschillende teams), Carlos Alberto Parreira en Bora Milutinovic (beide vijf verschillende teams).