WK 2018: Zweden voorbereid op technisch sterk Zuid-Korea
18 Jun, 08:30
foto
Son Heung-min (m), de spits van Tottenham, moet de aanval voor Zuid-Korea leiden. (Foto: AFP)


Zweden en Zuid-Korea staan vandaag voor het eerst tegenover elkaar in een WK-toernooi. De Europeanen hebben een volledig fit squadron om uit te kiezen, maar hebben slechts één doelpunt gescoord in vier wedstrijden en geen in hun laatste drie wedstrijden. Zweden is er zonder zijn flamboyante spits Zlatan Ibrahimovic.

Bij Zuid-Korea wordt de voormalige middenvelder Ki Sung-yueng van Swansea City de aanvoerder, terwijl de spits van Tottenham Son Heung-min een van zijn spelmakers is. In Groep F zitten ook de wereldkampioenen Duitsland en Mexico.

Zweden is ongeslagen in zijn vier voorgaande ontmoetingen tegen Zuid-Korea. Het won er twee en speelde twee gelijk, De grootste overwinning van Zweden was een 12-0 overwinning tegen Zuid-Korea tijdens de Olympische Spelen van 1948. Zweden is voor het eerst sinds 2006 terug op een wereldbekerfinale, nadat het Italië met 1-0 versloeg in de finale.

Zuid-Korea speelt zijn negende opeenvolgende WK-finale en zal hopelijk beter presteren dan vier jaar geleden toen het de laatste plaats van hun groep met slechts één punt (een 1-1 gelijkspel tegen Rusland) uit hun drie wedstrijden eindigden. Zuid-Korea won slechts vier van de tien kwalificatiewedstrijden in de derde ronde van de Aziatische kwalificatie en had een 0-0 gelijkspel nodig in Oezbekistan in zijn laatste wedstrijd om zijn plaats in Rusland veilig te stellen. Het team heeft slechts één van zijn laatste zes wedstrijden gewonnen.

Zweden heeft zich gekwalificeerd voor zijn 12e WK. Het heeft geen van zijn laatste zeven openingswedstrijden op een WK verloren. Het wordt het eerste grote toernooi voor trainer Janne Andersson. Hij zal proberen de eerste Zweedse trainer te worden die zijn team voorbij de laatste 16 krijgt. Tommy Svensson presteerde het in 1994.

Ook aan Zuid-Koreaanse kant debuteert Shin Tae-yong op het WK als coach van het nationale elftal. Onder zijn leiding heeft Zuid-Korea in de kwalificatie twee doelpuntloze wedstrijden gelijk gespeeld (tegen Iran en Oezbekistan).

Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February