Nieuwkomer Ivan Duque nieuwe president Colombia
18 Jun, 00:52
foto
Ivan Duque (r) heeft zijn linkse rivaal Gustavo Petro verslagen. (Foto: AFP)


De conservatieve politieke nieuwkomer Ivan Duque is verkozen tot president van Colombia. Met bijna alle stemmen geteld, heeft hij een onoverwinnelijke voorsprong van meer dan 12 procentpunten op zijn rivaal.

Het resultaat werpt vragen op over de toekomst van een historische maar controversiële vredesovereenkomst met de Farc-rebellen. Duque, die wordt gesteund door de voormalige president Alvaro Uribe, heeft gezegd dat hij de overeenkomst van 2016 die de rebellen in het Congres plaatsen, zal herzien.

De orthodoxe econoom zegt ook dat hij misdaden zal herbekijken die naar verluidt zijn gepleegd door de rebellen tijdens het wrede conflict met de regering dat vijf decennia duurde. Duque wordt gezien als de bedrijfsvriendelijke keuze, omdat hij belastingen wil verlagen, investeringen wil stimuleren en geld wil besparen door de overheidsuitgaven te verminderen.

Kiezers kregen een grimmige keuze tussen Duque en de linkse ex-guerrilla Gustavo Petro. De campagne van Petro bevatte beloften over het creëren van een meer gelijkwaardige samenleving en garanties voor de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Hij beloofde ook politieke elites aan te pakken en het land te herverdelen onder de armen.

Maar de voormalige burgemeester van Bogota, die de vredesovereenkomst ondersteunt, kreeg iets meer dan 41% van de stemmen, tegen 54% voor Duque.