Column: Politieke Borrelpraat 412
17 Jun, 22:43
foto


“Kries, je gaat me niet leuk vinden als ik dit ga zeggen, maar alle plekken waar Babu Ram Nath, de ceremoniële president uit het land uwer voorouders, een voet aan de grond zal zetten of zelfs langs zal rijden, krijgen een lift up vanjewelste.”
“Waarom kunnen we over zes maanden bijvoorbeeld de president van Indonesië niet hier krijgen en naar Mariënburg, Zoelen en Ellen brengen?”
“En dan over een jaar die van China, boi, dan laten we die een tour langs al die ‘frisse’ supermarkets, restaurantkeukens en bami fabriekjes maken. Dan ga je zien hoe die worden opgepoetst en van ratten en muizen worden ontdaan.”
“En wil je de zaak helemaal schoon hebben, laat dan de koning met die lieve Maxima een week hierheen komen. Boi, alle petflessen zijn verdwenen en alle roestige daken worden vervangen en alle straten worden van witte markeringen voorzien en de moerassige en vol onkruid zittende trottoirs worden betegeld.”
“En stel we halen die Noord-Koreaanse president ook hier?”
“Nee, die zal achter gesloten deuren ontvangen worden, want wie weet heeft hij een atoombommetje bij zich.”
“Net als die zaak van die twee vermeende terroristen; die wordt achter gesloten deuren behandeld, omdat de pers en het Nederlandse ambassadepersoneel gevaar zouden lopen. Wat een onzinnig en doorzichtig argument.”
“Ja, want lopen dan de rechters, griffiers, advocaten enzo die wel binnen mogen, dan geen gevaar?”
“Kennen jullie dat liedje van Charlie Rich uit 1973 nog?
‘And when we get behind closed doors
When she lets her hair hang down
Oh no one knows
What goes on
Behind closed doors.”
“Ja, achter gesloten deuren weet niemand wat zich daar afspeelt en daar gaat het om. Neks om veiligheid van journalisten, die niet gegarandeerd zou zijn. Want als het erop aankomt, sluit men een journalist urenlang op in een snikhete wagen en delete een of andere stoere figuur alle data uit zijn fototoestel.”
“Ach, lieb n’a tori dati; die zaak van die twee vermeende terroristen is al vanaf het begin zo in het duister behandeld. Terug naar die grote schoonmaak. Het is toch goed dat die vieze zwervers een week lang uit het straatbeeld zijn verdwenen en hopelijk ook die vieze, gehandicapte gedrochten bij de stoplichten.”
“Hé, hé, wat meer respect. Het zijn ook mensen.”
“Ja, dus daarom laten we ze maar medelijden-opwekkend bij stoplichten hinkelen.”
“Da wattebout die minderjarigen die door volwassenen erop uitgestuurd worden om knippa, awara enzo bij de stoplichten te slijten?”
“Hé, daar was toch tegen opgetreden?”
“Lachertje van de maand. Ik had jullie toen toch gezegd: over een maand staan ze er weer. En zie, daar zijn ze weer. Niets qua regelgeving en ordening is blijvend in dit land.”
“Ik hoor broeder Percy O. zo een tiental jaren geleden in een programma over de Avond Vierdaagse via Apintie zeggen: ’Mensen in dit land schijnen een genetische aanleg te hebben om regels te overtreden.”
“Groot gelijk heeft hij. Waar zie je bijvoorbeeld dat men het meeste vuil stort?”
“Bij het bord waar staat: ‘Verboden vuil te storten.”
“En waar zie je bezopen wildplassers het meest urineren?”
“Tegen de muur waar staat: ‘No pisi dya.”
“Worden daarom bepaalde concept-wetten, zoals die anti-corruptiewet, door DNA op allerlei manieren ontkracht, zodat ze nauwelijks ordenend effect hebben, want anders is het gedaan met dat gesjoemel?”
“En als zo een wet eindelijk wordt goedgekeurd, wordt die maar niet afgekondigd.”
“Klopt, weten jullie dat er op het kabinet wetten liggen die al tijdens de vorige president zijn goedgekeurd en die nog steeds niet zijn afgekondigd?”
“Maar dan kunnen ze niet in werking treden! Wat voor nonsens is dit? Dan is die goedkeuring door DNA maar een comedy factor, een wassen neus. En waarom doet die DNA daar dan niets tegen?”
“Omdat zo te zien in ieder geval de meerderheid daar dit spelletje meespeelt. Oh volk, zie: a no unu, wij hebben tenminste goedgekeurd.”
“Maar die omstreden amnestiewet werd gisteren ingediend, vandaag goedgekeurd door DNA en morgen afgekondigd door NNF. Klaar. Dus als het gaat om het eigen belang veilig te stellen, kan dat hele proces wel binnen een paar dagen in orde zijn.”
“Wie of wat is NNF?”
“Onze nationale spreuk: Neks No Fout.”
“Dan moet DNA een wet goedkeuren waarin staat dat NNF een goedgekeurde wet binnen dertig dagen móét afkondigen, anders wordt die wet als automatisch afgekondigd beschouwd.”
“En wie moet dan zo een wet afkondigen? Halloooow! NNF.”
“Maar hieruit blijkt dat ons beleid nog even koloniaal is als toentertijd. Het zit er bij die overheid zo te zien gewoon ingebakken, al scheldt men die bakra’s uit de koloniale tijd nog zo uit.”
“Vroeger werden alle straten en gebouwen opgepoetst als de koningin of kroonprinses op bezoek kwam en er werden zelfs hoofddoeken uitgespreid zodat die hoge gast erover kon lopen.”
“En wij werden als kinderen van school opgetrommeld om met roodwitblauwe vlaggetjes te zwaaien en te zingen: Oranje bo-ho-ven, oranje bo-ho-ven, leve de koningin.”
“Ooh ver-lee-hee-den, ooh hee-hee-den, waar zit ‘t grote verschil. Ooh ver-….”
“Sjaak, niet zingen hier!”
“Een spreekwoord zegt: Niets nieuws onder de zon.”
“De Fransen zeggen: ‘L’histoire se répète’, oftewel: de geschiedenis herhaalt zich.”
“En ik zeg: Geef het volk wat het wil: een koningin, een prinses of een president op bezoek. Dat geeft ze een voor een weekje weer hoop.”
“Maar wat ik wel hoopgevend vond was het bezoek van de delegatie van Copa Airlines uit Panama; die blijven belangstelling hebben voor Zanderij als tussenstop voor grote passagiersvliegtuigen.”
“Die Panamese luchtvaartmaatschappij is lid van Star Alliance, waarin giganten als United en Lufthansa zitten, zoals KLM lid is van het Sky team. Dat kan een mooie concurrentie worden op de Midatlantische route. "
“Maar waarom is die samenwerking met de Panamezen op luchtvaartgebied een paar jaren terug niet doorgegaan?”
“Omdat Luchthavenbeheer de hele incheck en afhandeling aan onze National Carrier had verhuurd en die zag natuurlijk geen heil in zo een deal.”
“Wat een onzin kraam je weer eens uit. Jij beert het ook steeds, net zoals die Leeuw in een van onze dagbladen, voor onze Trusted Wings.”
“Oké, ik klets toch? Luister naar mijn voorbeeld. Ik huur de faciliteiten van de luchthaven tot zelfs de vertrekhal met taxfree winkeltjes voor zeg maar 5000 US$ per maand van Luchthavenbeheer en ik zorg via mijn politieke connecties dat dat zo blijft. Maar ik verdien aan die luchthaven per maand misschien 500.000 US$. Luchthavenbeheer krijgt netjes z’n 5000 en 450.000 gaat in de kas van mijn Steeds Laat Maatschappij, dus ik leef er maar op los als bedrijf.”
“En nu?”
“Nu valt alles onder Luchthavenbeheer, zoals dat op elke luchthaven gebeurt, en zie: onze Trusted Wings is opeens in zwaar weer terechtgekomen. Zie het enorme verlies over de afgelopen periode. Dat moet dus uit ons belastinggeld gedekt worden.”
“En dat huren van oude vliegtuigen lijkt lekker goedkoop, maar kost enorm veel aan onderhoud. Liever huur je een nieuwer en duurder vliegtuig, dat je zeker vijf jaren nauwelijks wat kost aan regulier onderhoud en dat veiliger vliegt.”
“Ik zeg: liever doek je die hele verlieslatende hap op en sluit je Trusted Wings via Copa Airlines aan bij Star Alliance. Je verkoopt je tickets daardoor als National Carrier veel goedkoper en vliegt met goed onderhouden vliegtuigen naar alle bestemmingen ter wereld.”
“En eindstand maakt het bedrijf nog erbij een mooie winst, want er zijn nauwelijks uitgaven. En met een deel van die winst betaal je de afkoopregeling van dat overtollige personeel.”
“En waarom doen we dit dan niet snel?”
“Omdat een eigen operation geen pottenkijkers kent; dan kan je makkelijker sjoemelen met allerlei smokkelwaar en vrachtbrieven aan vriendjes en IPB-tickets à la dol.”
“Dus weer eens blijkt dat kliekjesbelangen heersen boven het landsbelang. Zie ook dat gedoe en gesjoemel met de Suralco/Alcoa en die staatscommissie. Van hetzelfde laken een pak.”
“Goed zo, en daarom: leve WeeKaa met een teevee voor Paa tot in Kwalamaa, o jaah, hoeraah!”
“Proost.”

Rappa

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May