WK 2018: Brazilië wil 7-1 vernedering uitwissen
17 Jun 2018, 14:45
foto
Brazilië moet de vernedering van vier jaar geleden wegmaken. Ze kregen in de eerste helft van de halve finale vijf doelpunten tegen. (Getty Images)


De Braziliaanse spelers zullen ernaar streven hun 7-1 vernedering tegen Duitsland tijdens het WK 2014 recht te zetten. Slechts zes van het team van vier jaar geleden is er weer bij, inclusief Neymar (Paris Saint-Germain). De trainer van Zwitserland, Vladimir Petkovic, heeft er geen geheim van gemaakt dat zijn veerkrachtige ploeg, erop uit is het streven van hun taaiste tegenstanders in groep F te ruïneren.

Het prikkelende team van Tite Santana barst van aanvallende talenten, en heeft ook een stevigere verdediging. Het is met die vermogendheden waarmee de vijfvoudige winnaar zich wist te kwalificeren voor het toernooi met nog vier wedstrijden te gaan.
De Zwitsers moesten een beslissingswedstrijd spelen, ondanks ze negen van hun 10 kwalificatiewedstrijden hadden gewonnen. Ze speelden gelijk met Spanje (1-1) en versloegen Japan met 2-0 in de kwalificatie.

De Braziliaanse spits Neymar is gereed voor Zwitserland nadat hij sinds februari zijn eerste wedstrijd speelde bij de laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk. Neymar (26) is in februari geopereerd aan zijn voet en speelde sindsdien slechts 129 minuten, waarin hij tweemaal scoorde. De Braziliaanse verdediger Thiago Silva is vol lof over zijn teamgenoot Neymar. “Na drie maanden en slechts anderhalve wedstrijd, speelt hij al op hoog niveau. Niemand verwachtte dat, zelfs hij niet.” Hij is in elk geval optimistisch. "De 7-1 zit niet meer in ons hoofd, we hebben weer het niveau om wereldkampioen te worden en onze geschiedenis opnieuw te schrijven."

Zwitserland, dat slechts één keer verloor in zijn laatste 22 wedstrijden, heeft de beschikking over sleutelspelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. Trainer Petkovic laat weten dat hij niet daar is om een mooie wedstrijd te spelen, maar hij is daar om te winnen. "We zullen proberen zo georganiseerd mogelijk te zijn, je moet een team als Brazilië uitdagen om fouten te maken, zodat je kansen kunt creëren, dat is de mentaliteit die je moet hebben, want we moeten een of twee doelen scoren om de overwinning te behalen."

Het enige vorige treffen tussen Brazilië en Zwitserland was tijdens een WK-finale in 1950 op Braziliaanse bodem. Ze speelden toen gelijk, 2-2. Brazilië versloeg Zwitserland slechts drie keer in acht duels, scoorde 10 doelpunten en stond er acht toe.

Brazilië heeft het WK vaker gewonnen dan welk ander team ook. Het heeft de trofee tot nog toe vijf keren opgetild. Brazilië is ongeslagen in zijn laatste 12 WK-groepswedstrijden en won er 10. Zijn laatste nederlaag in de groepsfase gaat terug tot 1998 tegen Noorwegen. In feite stond Brazilië sinds 1982 bovenaan in hun groep (eerste ronde) in elk WK en faalde in 1966 om verder te komen dan de eerste ronde.

Brazilië heeft ook 16 van zijn laatste 18 openingswedstrijden bij het WK gewonnen. Het speelde twee gelijk. De laatste keer dat het zijn eerste wedstrijd verloor in het toernooi was in 1934 tegen Spanje (1-3).

Zwitserland is ongeslagen in zijn openingswedstrijd in elk van zijn laatste vier wedstrijden en won de laatste twee. Van Spanje in 2010 en van Ecuador in 2014. De Zwitsers hebben zich gekwalificeerd voor hun 11e WK, hun vierde op rij. Slechts een keer – in 2006 – was Zwitserland de groepswinnaar. Het was ook het jaar dat het het enige team was dat geen enkel doelpunt tegen kreeg tijdens een WK (vier wedstrijden).
Advertenties