WK 2018: Denemarken-Peru (1-0): wedstrijd van gemiste kansen
16 Jun 2018, 15:03
Yussuf Poulsen scoort voor Denemarken, nadat hij de bal krijgt van Christian Eriksen. (Foto's: Reuters)

Het is niet Peru, maar Denemarken die het eerste en enige doelpunt scoort in de Mordovia Arena in Saransk in de 59e minuut. Yussuf Poulsen doet wat middenvelder Christian Eriksen van hem verwacht. De door hem aangespeelde bal, schuift Poulsen netjes in het doel. Niet alleen sterspeler Lionel Messi van Argentinië heeft vandaag gefaald in het nemen van een penalty, maar ook de Peruaan Christian Cueva heeft deze gouden kans niet in een doelpunt weten om te zetten. Op slag van rust schoot hij vanaf de stip keihard over het doel.

Denemarken heeft zijn doel schoon weten te houden, ondanks de naarstige pogingen van Peru om de gelijkmaker te scoren. De Denen hebben er alles aan gedaan om de ballen die in de buurt van het doel kwamen, meteen weg te schoppen. Eriksen krijgt in de 86e minuut een geweldige kans om de score op 2-0 te brengen. Doelman Pedro Gallese wist de bal te stoppen.

De scheidsrechter uit Gambia, Bakary Gassama, had in eerste instantie de strafschop niet toegekend aan Peru. De video-assistent scheidsrechter (VAR) heeft hem aangegeven naar de beelden te kijken. Voor de tweede keer in het WK bleek het belang van de VAR. De penalty werd alsnog toegekend.

Peru is vol vuur begonnen en schoot de ene na de andere bal op het doel. Denemarken leek geen antwoord te hebben op de vele aanvallen van het Zuid-Amerikaanse land, dat na 36 jaar weer optreedt op het WK. Eriksen heeft in de eerste helft niet kunnen imponeren. Renato Tapia van Peru werd geel gekleurd voor een overtreding in de 38e minuut. Denemarken kreeg net buiten het strafschopgebied een vrije trap, die Eriksen tegen de muur trapte. Lasse Schöne, die in de plaats kwam van de geblesseerde William Kvist, heeft de rebound tegen stopper Gallese getrapt, die op de juiste plek stond.

Peru ontmoet op 21 juni Frankrijk, terwijl Denemarken Australië als tegenstander zal hebben.