WK 2018: Frankrijk imponeert niet, maar wint wel
16 Jun 2018, 09:35
Het eerste schot op doel van Australië is meteen raak via een penalty van aanvoerder Mile Jedinak. (Getty Images)

Australië heeft het machtige Les Blues laten zweten, maar uiteindelijk incasseert Frankrijk toch met wat geluk de eerste drie punten. Het was geen glansrijke prestatie van een van de favorieten, waarbij het niet leek te lukken met Didier Deschamps zijn gouden aanvalstrio. Paul Pogba zorgt met een afgeweken bal in de 80e minuut voor de verlossing, 2-1.

Bert van Marwijk had voor een compact spel gekozen en zorgde ervoor dat Frankrijk in de eerste helft niet op dreef kwam. In de eerste 20 minuten brengt doelman Mat Ryan wel vier keer redding voor Australië, meer dan elke andere doelman in het WK 2018 toernooi tot nog toe. Met het tikken van de minuten groeit echter ook het zelfvertrouwen van Australië. Het geeft Frankrijk geen rust moment en doet precies wat een underdog moet doen.

Antoine Griezmann (Atletico Madrid) kan zijn stempel niet drukken op het eerste halfuur. Hij wordt goed in het gareel gehouden door zijn naaste belager. Ook Dembélé heeft het moeilijk, Mbappé is de gevaarlijkste en meest enthousiaste van het gouden aanvalstrio. De Australiërs werken hard en zorgen ervoor dat Griezmann niet aan de bal komt. Griezmann kan zijn draai niet vinden.

In het eerste half uur komt Australië het dichtst bij de openingstreffer. Aaron Mooy zijn vrije trap wordt zelfverzekerd gestopt door Hugo Lloris. De bal dwarrelt na de vrije trap van Mooy in de 16e minuut via het been van Corintin Tolisso bijna in het doel. De eerste vier schoten van Frankrijk op het doel kwamen in de eerste acht minuten, nadien bleef het droog.

In de tweede helft steekt Pogba een balletje tussen twee verdedigers. Joshua Risdon wil de bal uit de voeten van Griezmann halen en raakt heel licht de voet van de Franse spits. De video-assistant-scheidsrechter (VAR) bepaalt dat het een penalty is. Niemand minder dan Griezmann scoort het eerste WK-VAR-doelpunt in de 58e minuut. Het is ook de eerste WK-goal voor Griezmann in zijn zesde optreden tijdens een WK-finale.

Nog geen vijf minuten later krijgt ook Australië een penalty. Een handbal van Samuel Umtiti. Op een vrije trap van Mooy brengt de verdediger van Barcelona onbegrijpelijk zijn handen boven zijn hoofd. Net of hij basketbal speelt. De bal gaat op de stip en aanvoerder Mile Jedinak maakt geen fout.

Deschamps die de bui voelt hangen, doet een dubbele wissel in de 70e minuut. Olivier Giroud komt voor Griezmann en Nabil Fekir komt voor Ousmane Dembélé.

In de 80e minuut zet Les Blues een goede aanval in en raakt Pogba als laatste zijn teen tegen een afgeketste bal. Het leer gaat over Ryan en kruist de lijn van de onderkant van het doel. Dan krijgt Frankrijk negen minuten later nog de kans om de stand op te trekken. Fekir en Pogba staan voor een open doel, maar falen. In de vijf minuten extra tijd, is Australië uitgeblust.