Noersalim: Godsdienst belangrijk voor harmonie
15 Jun 2018, 18:37
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken feliciteert enkele gelovigen met Ied-ul-Fitre. Vanmorgen werd het Ied-gebed in KKF gehouden. (Foto's: René Gompers)


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei vanmorgen, bij de afsluiting van Ramadan dat Suriname gezegend is met moslimgemeenschappen die even divers zijn als de bevolking. Moslims maken vanaf het begin deel uit van de samenleving. De minister benadrukte dat godsdienst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de groei naar een harmonieuze en voorspoedige samenleving.

De toespraak van de minister namens de regering:
"Moslim broeders en zusters, landgenoten,
Moge de vrede, de genade en de zegeningen van de Almachtige met u zijn.
Met het waarnemen van de nieuwe maan is de heilige maand Ramadan tot een eind gekomen. Voor velen onder u, was deze maand naast het vasten, een gelegenheid om te focussen op reflectie en spirituele groei, vergeving, geduld en veerkracht, empathie voor de minderbedeelden en eenheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen en religieuze gemeenten. De lessen van Ramadan zijn diepgaand en vormen samen een harmonieus geheel voor het bevorderen van onderlinge saamhorigheid en sociale betrokkenheid.

Ramadan is ook een tijd waarin moslims over de hele wereld met intense toewijding en reflectie nadenken over wijsheid en Goddelijke leiding die samengaan met geloof en de verantwoordelijkheid die mensen hebben naar elkaar toe en tot God. Het is de tijd van het jaar waarbij mensen van verschillende standen zoals artsen, wetenschappers, advocaten, leraren, landsdienaren maar ook zij die minder bedeeld zijn, broederlijk en zusterlijk bijeenkomen om te ontvasten in alle districten van Suriname.

Landgenoten,
In Suriname zijn we gezegend met moslimgemeenschappen die even divers zijn als onze bevolking zelf. Er zijn moslims wiens erfgoed kan worden herleid tot het allereerste ontstaan van onze bromtji dyari, evenals degenen die daarna zijn aangekomen.
Als minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor religieuze aangelegenheden, wil ik vandaag benadrukken dat godsdienst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de groei naar een harmonieuze en voorspoedige samenleving, in het bijzonder via onderwijs. Godsdienst draagt ongetwijfeld bij aan behoud van de morele waarden en normen. Zie hier een belangrijk element dat ondersteuning kan bieden aan het regeringsbeleid in het realiseren van economische vooruitgang, maatschappelijk welzijn en stabiliteit in het land.

Laten wij bij het feest van Iedul Fitr de Almachtige dankbaar zijn voor alle
gunsten in dit leven. Laten wij de Almachtige vragen om ons land te zegenen,
zodat het ons allen duurzaam goed mag gaan. Ik roep u allen op om elkaar de
hand te reiken om gezamenlijk, zij aan zij, de maatschappelijke vooruitgang en
de ontwikkeling van ons geliefd Suriname ter hand te nemen: Samen Met
Elkaar.
Ik wens u namens de regering van de Republiek Suriname een gezegend Ied ul
Fitr viering toe. Ied Mubarak".
Advertenties