WK2018: ‘Voetbal brengt ons samen’
14 Jun, 12:32
foto
De openingswedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië wordt gespeeld in het Luzhniki-stadion in Moskou. (Foto: Reuters)


"We zijn oprecht blij om het WK in ons land te mogen ontvangen", zegt de Russische president Vladimir Putin. "Voetbal is echt geliefd hier. Rusland is een open, gastvrij en vriendelijk land. Ongeacht welke tradities we houden, voetbal brengt ons samen in één enkel team en we zijn verenigd door onze liefde voor dit spectaculaire en levendig spel. Ik wens alle teams succes en een onvergetelijke ervaring voor fans. Welkom in Rusland."

Putin sprak kort nadat de Engelse zanger Robbie Williams en de Russische sopraan hadden opgetreden. Williams is helemaal in de WK-geest met een Ronaldo-kapsel.

De openingswedstrijd tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië is afgetrapt. Rusland geeft vier spelers een competitief debuut. Het gastland hoefde zich niet te kwalificeren voor het WK. Rusland is zijn laatste vijf wedstrijden op het WK steeds verloren. De enige twee overwinningen van de Russen op het WK, sinds het uiteenvallen van de USSR waren tegen Afrikaanse teams (6-1 tegen Kameroen in 1994, 2-0 tegen Tunesië in 2002).

De Russische trainer Stanislav Cherchesov maakte één verschijning als speler bij het WK - in die 6-1 overwinning, toen Oleg Salenko vijf doelpunten scoorde - nog steeds een WK-record voor één speler met de meeste doelpunten in één wedstrijd.
Saudi-Arabië heeft twee spelers met dezelfde achternaam die niet aan elkaar zijn gerelateerd. Dit is het vijfde wereldkampioenschap van Saudi-Arabië - zijn eerste sinds 2006. Het land is in de laatste drie wedstrijden van zijn groep als laatste geeindigd. Het team heeft geen enkel van zijn laatste 10 wedstrijden op het WK gewonnen en acht van die wedstrijden heeft het verloren.

Dit is het eerste wereldkampioenschap van Juan Antonio Pizzi als trainer - de baas van Saudi-Arabië kwam voor in een wedstrijd met Spanje als speler in het toernooi van 1998.

Geen enkele gastland heeft ooit zijn openingswedstrijd verloren op een WK-toernooi, inclusief Japan en Zuid-Korea in 2002. Rusland en Saudi-Arabië zitten in Groep A samen met Uruguay en Egypte.