WK 2018: Imponerende prijskaartjes op en naast het veld
14 Jun, 06:25
foto
32 landen strijden gedurende een maand voor de Wereldbeker 2018.


Vanaf vandaag tot en met 15 juli zal de wereld kunnen genieten van voetbal van 32 landen en 736 spelers. De waarde van de 32 teams loopt in de miljarden, waarbij het Franse elftal aan top staat met US$ 1,3 miljard. Spanje volgt op de voet met US$ 1,2 miljard. Opvallend is dat Lionel Messi en Neymar meer waard zijn dan bijna de helft van de deelnemers. Vijftien landen, waaronder organisator Rusland, Zweden, Nigeria en zelfs Marokko, met onder andere Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi in de selectie, zijn goedkoper. Het 23-koppige team van Panama is vergeleken met de andere teams een schijntje waard, US$ 11 miljoen. Zelfs de nationale ploeg van Saudi-Arabië is het dubbele waard. Het totaal aantal spelers op WK 2018 is bijna US$ 11 miljard waard.

Ook het prijskaartje voor de organisatie van WK2018 loopt in de miljarden. Volgens Russische media variëren de kosten tussen de US$ 13,2 miljard en US$ 14 miljard. Ze omvatten kosten voor het bouwen of herplaatsen van 12 nieuwe stadions, de modernisering van 20 treinstations, het repareren van 178 kilometer wegen en het uitbreiden van luchthavens in de 11 gaststeden. De cijfers lijken misschien hoog en overtreffen ruim de US$ 11 miljard van het WK2014 in Brazilië. Maar ze zijn een fractie in vergelijking met Ruslands kosten voor het organiseren van de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Het prijskaartje was toen US$ 51 miljard.

De FIFA heeft intussen de hoogte van het prijzengeld op het WK 2018 bekendgemaakt. De totale prijzenpot bedraagt maar liefst US$ 406 miljoen. Dat is zo’n 12% meer dan het vorige WK (2014 in Brazilië). Tijdens het WK voetbal in Brazilië lag er US$ 41 miljoen te wachten op de winnaar, in dit geval Duitsland. De verliezend finalist kon US$ 30 miljoen bijschrijven en het Nederlands elftal kreeg US$ 25 miljoen voor de behaalde derde plaats. Landen die de groepsfase niet doorkomen, krijgen zo'n US$ 9,5 miljoen. Dus deelname aan het WK levert al meer dan US$ 9 miljoen op. De deelnemers die stranden in de achtste finale kunnen een miljoen meer bijschrijven.

De Engelse popster Robbie Williams treedt een half uur voor de aftrap in de openingswedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië samen op met de Russische sopraan Aida Garifullina in het Luzhniki-stadion in Moskou. Williams noemde de uitnodiging voor het optreden “een jongensdroom”. Hij heeft fans aangespoord “met ons in Rusland te feesten ... voor een onvergetelijke show."

De Braziliaanse WK-winnaar Ronaldo uit 2002 - die 15 doelpunten scoorde in drie toernooien - zal de trofee van de winnaar voor de wedstrijd onthullen. Hij hoopt te voorkomen dat hij getuige is van een nieuwe teleurstelling voor Brazilië. Hij was op het veld voor Brazilië toen het met 3-0 verloor van Frankrijk in de finale van 1998. Hij was ook getuige van de afgang van zijn land in de halve finale vier jaar geleden tegen Duitsland. Brazilië ging ten onder met 1-7. Ronaldo zei aan CNN dat hij niet kan uitleggen wat er toen is gebeurd, “maar voetbal is geweldig omdat je altijd een andere kans hebt om de geschiedenis te veranderen."

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May