Trump-Kim-top eindigt in gezamenlijk akkoord
12 Jun, 06:58
foto
De historische handdruk tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. (Foto: Reuters)


De historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president, Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un is geëindigd in een gezamenlijke verklaring. Trump zei dat zijn gesprekken Kim 'eerlijk, direct en productief' waren.

De Amerikaanse leider heeft gezegd dat hij ‘oorlogsspelletjes’ zou stopzetten, terwijl Kim heeft beloofd een raketproefsite te vernietigen. Hun overeenkomst omvat ook een toezegging van Kim om het Koreaanse schiereiland van nucleaire wapens te ontdoen.

Het is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider elkaar ontmoeten. De twee hebben elkaar de hand geschud, hebben gesprekken gevoerd en hebben geluncht samen met adviseurs.

In de overeenkomst staat dat de twee landen zouden samenwerken naar "nieuwe relaties," terwijl de VS "veiligheidsgaranties" zou bieden aan Noord-Korea. Over het akkoord zei Trump aan verslaggevers dat Kim had ingestemd met "geverifieerde" denuclearisatie - een belangrijke eis van de VS vóór de top.

Trump zei ook dat hij de kwestie van de mensenrechten ter sprake heeft gebracht met Kim, die een totalitair regime voert met extreme censuur en dwangarbeiderskampen.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May