Nog 9000 euro nodig voor catalogus René Tosari
12 Jun, 18:47
foto
Mystic Dance, 2018 van beeldend kunstenaar René Tosari.


Readytex Art Gallery is op zoek naar een gedeeltelijke financiering van 9000 euro voor een catalogus van beeldend kunstenaar René Tosari. Hij heeft een indrukwekkend en bewogen oeuvre, dat beslist meer bekendheid verdient, stelt Readytex Art Gallery. In het najaar verschijnt het boek René Tosari. Diversity is Power. De samenstellers hebben besloten aan 'crowdfunding' te doen.


Het is in 2018 vijftig jaar geleden dat Tosari in Paramaribo aan het Nationaal Instituut voor Kunst & Cultuur zijn kunstenaarschap begon. In 2018 is het 45 jaar geleden dat hij zijn eerste solo-expositie had, en het is tevens het jaar dat de beeldend kunstenaar 70 wordt. "Een mooie reden dus om nu een boek over zijn rijk kunstenaarschap uit te brengen. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt. Er ontbreken echter nog wat fondsen en de samenstellers hebben besloten om daar middels ‘crowdfunding’, de hulp van het publiek voor in te roepen. Hier vraagt Readytex Art Gallery, die het werk van René Tosari al vele jarenlang in Suriname vertegenwoordigt, graag uw aandacht voor."

René Tosari is om meer dan één reden een belangrijke kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met zijn grafiek en maakte tal van schilderijen, waarbij hij telkens werkte aan het verbeteren van zijn techniek. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw slaagde hij er met het kunstenaarscollectief ‘Waka Tjopu’ in om kunst in de Surinaamse samenleving te brengen. Gedurende zijn periode als docent heeft hij veel leerlingen uitgedaagd om kunst te positioneren in een maatschappelijke context. Behalve in Suriname, speelde hij als kunstenaar ook een actieve rol in de samenleving in Nederland en dan met name in de Amsterdamse Bijlmermeer. In Nederland was hij één van de grondleggers van Open Atelier Zuidoost in Amsterdam.

Onder redactie van Rob Perrée en Priscilla Tosari verschijnt het boek René Tosari. Diversity is Power. Een monografie met essays die ingaan op de diverse aspecten van Tosari’s werk. Het boek wordt aangevuld met een uitgebreide tijdlijn en een groot aantal afbeeldingen. De essays in het boek zijn afkomstig van schrijvers uit Suriname en Nederland, namelijk Steve Ammersingh, Chandra van Binnendijk, Marieke Visser, Rob Perrée en Priscilla Tosari.

Voor de realisering van het boek is gedeeltelijke financiering ontvangen van het Mondriaan Fonds. Ook René Tosari zelf en Readytex Art Gallery leveren een bijdrage aan de financiering. Voor de vormgeving en het drukken van het boek is echter nog een bedrag van € 9.000 nodig. Readytex Art Gallery hoopt dat dit project door het publiek wordt ondersteund. Dit boek kan een groot deel van het oeuvre van deze gepassioneerde kunstenaar voor iedereen in Suriname en daarbuiten, blijvend toegankelijk maken.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April