30 jaar na uitbanning weer polio in Venezuela
12 Jun 2018, 01:01
foto
Vaccinatieprogramma's hebben polio vrijwel uitgeroeid, maar de ziekte komt nog voor in Afghanistan, Pakistan en Nigeria.


In Venezuela is een kind gediagnosticeerd met polio. De besmettelijke virale ziekte is sinds 1989 uitgeroeid in Venezuela, zegt de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Het westelijk Halfrond is sinds 1994 poliovrij verklaard.

De diagnose komt, omdat Venezuela met een bevolking van 31,3 miljoen een ernstige politieke en economische crisis ervaart, wat heeft geleid tot een humanitaire en gezondheidszorgcrisis.

Poliomyelitis, bekend als polio, is een zeer besmettelijke virale ziekte die de hersenen en het ruggenmerg binnendringt en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgt voor een permanente verlamming bij een klein deel van de patiënten. Er is geen remedie en het kan dodelijk zijn. Het virus, dat vooral jonge kinderen treft, verspreidt zich van persoon tot persoon en kan ook worden overgedragen via besmet voedsel en water.

Het Venezolaanse kind met polio is 2 jaar en 10 maanden oud en kreeg voor het eerst verlammingsverschijnselen op 29 april, zegt de PAHO. Vanaf 31 mei bleef het kind verlammingsverschijnselen ervaren. Als onderdeel van een inheemse gemeenschap in de noordoostelijke staat Delta Amacuro in Venezuela, was het kind niet gevaccineerd tegen polio, staat in een verklaring van de PAHO.

Het gezondheidssysteem van Venezuela is in slechtere staat dan verwacht, blijkt uit een onderzoek. Vaccinatie, die zowel veilig als effectief is, kan de ziekte voorkomen en ook voorkomen dat deze zich verspreidt, merkt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention op.

Delta Amacuro is één van de armste staten van Venezuela en communicatie is over het algemeen moeilijk in het gebied. Het merendeel van de bevolking, en met name de inheemse Warao-groep, reist per boot langs de rivier naar het dichtstbijzijnde medische centrum, dat op enkele uren afstand kan liggen.

Vanwege chronische tekorten aan medicijnen en de hyperinflatie in Venezuela in de afgelopen acht maanden is het krijgen van medicijnen buitengewoon moeilijk. De meeste Venezolanen vertrouwen op donaties van liefdadigheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties, of op de informele markt, omdat legale apotheken geen medicijnen hebben om te verkopen.

Een enquête van maart dit jaar over 104 gezondheidsfaciliteiten in Venezuela suggereert dat een lage vaccinatiegraad en een algemeen gebrek aan gezondheidszorgdiensten, die kunnen leiden tot een verhoogde ziekte en kindersterfte, het gevolg zijn van politieke en economische onrust. Sinds Venezuela in een chaos is gestort, heeft het een heropleving of een opleving gezien van andere infectieziekten, waaronder difterie, tuberculose, mazelen en malaria.

José Manuel Olivares, radioloog en congreslid van de Nationale Assemblee, die aan het hoofd staat van de Commissie voor Sociale Ontwikkeling, vertelde CNN dat het "onaanvaardbaar" is dat polio terugkomt, nadat Venezuela de ziekte bijna 30 jaar lang heeft beheerst. "Dit en de terugkeer van difterie en mazelen, is het resultaat van een ernstige tekortkoming in het vaccinatieplan," zei hij.

Een lopend onderzoek identificeerde ook een 8-jarig meisje in dezelfde gemeenschap die verlamming ervaart in een onderste ledemaat, verklaarde de PAHO. Uit de medische geschiedenis van dit meisje blijkt dat zij minstens één keer is gevaccineerd tegen polio, terwijl er vier doses nodig zijn om levenslang beschermd te zijn tegen de ziekte.

De Venezolaanse Society for Public Health, een niet-gouvernementele artsenvereniging, citeert informatie uit een niet-officiële bron dat minstens vier kinderen, allen leden van de inheemse Warao-groep, lijden aan verlamming in Delta Amacuro. Het rapport, waarin wordt benadrukt dat deze mogelijke gevallen van polio nog niet door het laboratorium zijn bevestigd, beschrijft de bewoners van Delta Amacuro als een 'kwetsbaar volk', dat ondervoed en getroffen is door een hoge prevalentie van malaria en tuberculose, naast andere ziekten. In hetzelfde rapport wordt ook opgemerkt dat deze staat het grootste dekkingstekort heeft in het land voor alle soorten immunisaties.

Terwijl polio wereldwijd grotendeels is uitgeroeid, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie dat het nog in drie landen voorkomt: Afghanistan, Pakistan en Nigeria.