Trump uitgelaten aan vooravond Noord-Koreaanse top
11 Jun, 17:46
foto
Vergezeld van een leger beveiligingsmensen geniet de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-Un, van een avondwandeling in Singapore. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse president, Donald Trump, zegt dat zijn historische top met de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-Un, in Singapore 'heel goed zou kunnen werken.’ Functionarissen uit beide landen proberen de verschillen te verkleinen over hoe een nucleaire impasse op het Koreaanse schiereiland te beëindigen.

Kim, één van 's werelds meest terughoudende leiders, maakte een avondtour langs bezienswaardigheden aan de waterkant van Singapore, aan de vooravond van de top die dinsdagochtend op een nabijgelegen resorteiland moet beginnen.

Terwijl Trump optimistisch was over de vooruitzichten voor de top tussen de oude vijanden, waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, voor de allereerste vergadering van zittende Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders. Hij zei dat het nog te bezien was of Kim oprecht was over zijn bereidheid om te denucleariseren.

Ambtenaren van de twee partijen hielden op het allerlaatste moment gesprekken om de basis te leggen voor een vergadering die maanden geleden nauwelijks nog ondenkbaar was toen de twee leiders beledigingen en dreigementen uitwisselden die de angst voor oorlog veroorzaakten. Maar na een reeks van diplomatieke toenadering zijn de spanningen in de afgelopen maanden afgenomen. Nu gaan de twee leiders op weg naar een historische handdruk waarvan de Amerikaanse ambtenaren hopen dat ze uiteindelijk kunnen leiden tot de ontmanteling van een Noord-Koreaans kernprogramma dat de Verenigde Staten bedreigt.

Vooruitlopend op de ontmoeting zei Pompeo aan verslaggevers dat het "een ongekende kans zou bieden om het traject van onze relatie te veranderen en vrede en welvaart te brengen" in Noord-Korea. Hij was echter terughoudend over de mogelijkheid van een snelle doorbraak en zei dat de top het kader zou moeten vormen voor "het zwaar werk dat zal volgen", erop aandringend dat Noord-Korea naar volledige, verifieerbare en onomkeerbare denuclearisatie moet gaan.

Noord-Korea heeft echter weinig belangstelling getoond voor het opgeven van kernwapens, wat het van vitaal belang acht voor het voortbestaan van de dynastiemacht van Kim.

Zolang Noord-Korea zijn kernprogramma niet volledig opgeeft, blijven de sancties op zijn plaats blijven totdat dat is gebeurd, stelde Pompeo. "Als diplomatie niet in de goede richting beweegt ... zullen die maatregelen toenemen." Hij voegde eraan toe dat Noord-Korea eerder heeft bevestigd dat het bereid is te denucleariseren “en we willen graag zien of die woorden oprecht zijn."

Het Witte Huis zei later dat discussies met Noord-Korea "sneller dan verwacht" waren verlopen en dat Trump dinsdag na de top Singapore zou verlaten. Hij had eerder gepland om woensdag te vertrekken.

Kim vertrekt dinsdagmiddag. Voor zover bekend heeft Kim zijn hotel niet verlaten na een ontmoeting met de premier van Singapore, Lee Hsien Loong, kort na zijn aankomst in de stad op zondag. Maar hij waagde zich vanavond wel op toeristische plekjes. Kim, die in Zwitserland zou zijn opgeleid en 34 jaar zou zijn, heeft zijn geïsoleerde land niet verlaten sinds zijn aantreden in 2011, behalve om China en de Zuid-Koreaanse kant van de gedemilitariseerde zone - die de twee Korea’s scheidt - te bezoeken.

De zeldzame openbare verschijning van Kim, die zwaait en lacht naar toeschouwers, draagt bij aan het meer sympathieke imago van de jonge leider die is ontstaan sinds zijn top in april met de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in. Een paar maanden geleden was Kim een internationale paria die ervan werd beschuldigd opdracht te hebben gegeven om zijn oom, een halfbroer en vele ambtenaren die verdacht werden van ontrouw te vermoorden.

Trump arriveerde zondag in Singapore nadat hij een explosieve top over handel had met andere leden van de G7. Zijn terugtrekking uit de slotvergadering van die top, heeft een wolk geworpen op zijn inspanningen om een belangrijke overwinning in het buitenlands beleid te behalen in de nucleaire besprekingen.

Hoewel er hiaten blijven bestaan over wat denuclearisatie zou inhouden, klonk Trump positief tijdens een lunchbijeenkomst met premier Lee. "We hebben een zeer interessante bijeenkomst ... morgen, en ik denk gewoon dat het zo goed gaat verlopen," zei de Amerikaanse leider.