Spanje vangt betwiste migranten reddingsboot op
11 Jun, 13:22
foto
Een deel van de geredde migranten in de Middellandse Zee. (Foto: SOS Méditerranée)


Spanje zal de reddingsboot van de Duitse liefdadigheidsinstelling SOS Méditerranée die is gestrand in de Middellandse Zee opvangen. De Spaanse premier zegt dat hij dat doet om een humanitaire catastrofe te voorkomen. Aan boord van de ‘Aquarius’ zijn 629 migranten.

Premier Pedro Sánchez heeft gezegd dat hij het vaartuig een "veilige haven" zou bieden, nadat Italië en Malta beide weigerden het schip te laten aanmeren. Het VN-vluchtelingenagentschap en de EU hadden beide opgeroepen om de impasse tussen beide landen snel te beëindigen. Sánchez heeft meegedeeld het schip zal aanleggen in Valencia.

Volgens de Duitse liefdadigheidsinstelling SOS Méditerranée werden de migranten aan boord van de ‘Aquarius’ opgepikt in zes verschillende reddingsoperaties voor de kust van Libië. Velen zijn kinderen, en ook zwangere vrouwen.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, weigerde het schip te laten aanmeren en zei: "Het redden van levens is een plicht, van Italië een enorm vluchtelingenkamp maken is dat niet." Salvini, leider van de rechtse League partij, beloofde tijdens de recente algemene verkiezingen in Italië om een harde houding aan te nemen tegen migratie. Hij stelde dat Malta het schip zou moeten accepteren, maar die weigerde en voerde aan dat het onder de jurisdictie van Italië viel.

Italië is het belangrijkste toegangspunt voor migranten die van Noord-Afrika naar Europa trekken. SOS Méditerranée zei eerder het Italiaanse Maritieme Reddingscoördinatiecentrum het schip had opgedragen om op zijn huidige positie, 65 km van Italië en 50 km van Malta te blijven.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May