EU: Zorg migranten die vastzitten op zee prioriteit
11 Jun, 09:34
foto
De Duitse SOS Méditerranée heeft foto's gepost van de geredde migranten. (Foto: SOS Méditerranée)


De Europese Commissie heeft er bij de Italiaanse en Maltese autoriteiten op aangedrongen om zorg te verlenen aan meer dan 600 migranten aan boord van een schip in de Middellandse Zee dat geen van beide landen wil accepteren. Italië heeft geweigerd een humanitair schip met 629 migranten in zijn havens te laten aanmeren en heeft het eiland Malta gevraagd zijn deuren voor het schip te openen. Malta heeft gezegd dat het het schip niet zal nemen.

"We hebben het over mensen ... De prioriteit van zowel de Italiaanse als de Maltese autoriteiten moet ervoor zorgen dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben", zei woordvoerder van de commissie, Margaritis Schinas, op een persconferentie. "We roepen alle betrokkenen op bij te dragen aan een snelle oplossing, zodat de mensen aan boord van het schip ‘Aquarius’ zo snel mogelijk veilig van boord kunnen gaan," vervolgde hij.

De commissie voegde daaraan toe dat het volgens het internationale recht aan het land was om de opsporings- en reddingsoperatie - in dit geval Italië - te coördineren om de haven te kiezen waarheen het schip zou moeten gaan. Er waren echter bepaalde criteria waarmee rekening moest worden gehouden, inclusief de tijd die de geredde immigranten aan boord zouden moeten verblijven. De EU-wetgeving schrijft ook voor dat de betrokken partijen moesten samenwerken.

Het reddingsschip ‘Aquarius’ is gestrand nadat de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, weigerde toestemming te geven om aan te meren aan Italiaanse havens. Salvini, leider van de rechtse League Partij, heeft tijdens zijn recente verkiezingscampagne beloofd een hard standpunt in te nemen tegen migratie. Hij zegt dat Malta het schip moet accepteren, maar het weigerde met het argument dat het onder Italiaanse wetgeving valt. Italië is de belangrijkste doorgang voor migranten die van Noord-Afrika naar Europa trekken.

De Duitse liefdadigheidsinstelling SOS Méditerranée zegt dat het Italiaanse maritieme reddingscoördinatiecentrum het schip heeft geïnstrueerd om te blijven op zijn huidige positie, 65 km verwijderd van Italië en 50 km van Malta.

Het zegt dat de migranten, van wie er veel kinderen zijn, werden opgepikt in zes verschillende reddingsoperaties voor de kust van Libië.

Het grootste deel van de mensen 629 immigranten zijn gered door de Italiaanse autoriteiten. Onder hen zijn 123 minderjarigen zonder begeleiding, elf jongere kinderen en zeven zwangere vrouwen, zegt SOS Méditerranée. De elf kinderen zijn tussen 13 en 17 jaar en komen van Eritrea, Ghana, Nigeria en Sudan.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May