Column: Politieke Borrelpraat 411
10 Jun 2018, 22:31
foto
Bij het monument van de vliegramp werd donderdag bloemen gelegd.


“Jules, waarom zit je er zo down bij? Is het de sittewasi?”
“Ach nee. Zelfs aan die patjapatja ga je wennen. Nee, toen ik hier op jullie zat te wachten, dacht ik terug aan twee collega’s; die lieten het leven bij de vliegramp nabij Zanderij, 29 jaar geleden.”
“Ja, inderdaad, gecondoleerd met z’n allen.”
“Weten jullie dat pas vorig jaar, na 28 jaar, een Surinaamse president de herdenking bijwoonde?”
“He, even, just for the records, maar kijk hier op m’n scherm, Dagblad zegt dat de ramp zich 27 jaar geleden voltrok.”
“Inderdaad, maar dat zal wel een zetduiveltje zijn. Volgend jaar is het 30 jaar geleden.”
“Elke ramp is het gevolg van een ongelukkige opeenstapeling van fouten en nalatigheden. Wet van Murphy: die ene keer loopt alles tegelijk fout.”
“Zo? Noem dan.”
“Het vliegtuig had net waarschijnlijk een charter uit Miami achter de rug en landde met een fikse vertraging op Schiphol en vertrok dus ook met minstens ook die vertraging.”
“Toch geen probleem? Zanderij is geen druk vliegveld en dat vliegtuig was in optimale conditie.”
“Inderdaad, maar tegen de ochtend is de afkoeling van het bos het langst aan de gang en is dus de mistvorming het grootst. Door die vertraging zou het toestel iets over vier uur in de ochtend landen.”
“Er staat op Wikipedia: ‘Het was mistig, maar niet zo mistig dat er niet op zicht kon worden geland.’ Maar de captain, een zestigplusser, die eigenlijk qua leeftijd niet meer mocht vliegen, wilde niet op zicht landen maar op z’n instrumenten.”
“Maar waarom vloog hij ondanks z’n leeftijd dan toch?”
“Omdat hij in de officiële stukken gejokt had over zijn leeftijd en onze trusted wings had dus valse gegevens doorgestuurd. Ook de papieren van die co-pilot bleken achteraf niet in orde te zijn. De vraag is natuurlijk of de onzen dat wisten. Zo ja, dan hebben ze dit spelletje bewust meegespeeld.”
“Mijn hemel, in dat geval is goedkoop is verschrikkelijk duurkoop geworden.”
“Oké, laat dat. De gezagvoerder wist van collega-piloten van de KLM dat het ILS, het Instrument Landing System, op Zanderij toen al twee jaren niet betrouwbaar was. In feite had hij daarom geen toestemming om op zijn instrumenten te landen. Op een gegeven moment ziet hij de landingslichten door de grondmist heen, draait in het verlengde daarvan en zet de landing in, doet z’n wielen en z’n flaps uit en vraagt de toren om de lichten scherper te zetten.
Intussen gaat het alarm in de cockpit af dat ze te laag vliegen en zitten de piloot en de copiloot te halen en te trekken of ze wel in de juiste richting vliegen, want de gezagvoerder zegt dat hij het ILS niet vertrouwt.”
“Wat een toestand, dus daarom vraagt hij om die baanlichten scherper te zetten.”
“Ja, de co-pilot vraagt dat voor de tweede keer en net daarna gaat het alarm weer af dat ze te laag vliegen. Als de co-pilot op last van de captain dat van die lichten voor de derde keer vraagt, bevestigt de toren dit te gaan doen en net daarna gaat dat alarm voor de zesde keer af. De captain negeert dit alarm wederom en zakt verder naar onder de 40 meter en zegt op deze hoogte te blijven vliegen.”
“En deze piloot was in het verleden al eens geschorst omdat hij in de States op een verkeerde baan was geland.”
“Mijn goede genade, en nu scheert hij met zo een 300 kilometer per uur in het pikkedonker dwars door mistflarden over de boomtoppen. Wat een verschrikkelijk groot risico.”
“Dat klopt. Intussen zag de man in de toren de landingslichten van het vliegtuig al aankomen; staat op, zet de lichtintensiteit van level 3 naar level 4, gaat terug naar zijn stoel en ziet de lichten van het vliegtuig niet meer. Als hij via de radio vraagt of de lichten nu beter te zien zijn, krijgt hij een klikkend geluid als antwoord.”
“Weet je dat sommigen beweren dat de piloot meerdere malen om scherper licht vroeg omdat hij gefocust was op de straatverlichting van Zanderijdorp.”
“Dan wil je me zeggen dat het een nog grotere ramp was geworden als die boven het bos uitstekende tonkaboom niet de binnenmotor en een stuk vleugel had weggerukt en het toestel had doen omkantelen. Ik durf er niet aan te denken!”
“Maar we trekken geen lering uit het verleden, want de afgelopen week is een vliegtuig van Caribbean Airlines in zowat de zelfde situatie terechtgekomen; vanwege de mist in de vroege ochtend kon die niet landen?”
“O ja, ik las het. Na een afgebroken landing en wat rondcirkelen besloot de captain terug te keren naar Trinidad om bij te tanken, toen terug naar Switi Sranan, weer geen landing mogelijk vanwege de dikke mist en vooral vanwege het ontbreken van het ILS. Ze vlogen terug naar Trinidad, de passagiers konden toen wel uitstappen en kregen wat te eten en bij de derde keer terug was de mist wat opgeklaard en kon er geland worden, zes uren later dan normaal.”
“Maar mijn hemel, zo een mooi gelegen internationale luchthaven als we hebben, met zo een mooi parkeerterrein, weten we toch dat er vroeg ’s morgens mistvorming optreedt? Wat is er dan steeds aan de hand met het Instrument Landing System, het ILS.”
“Schrik niet: het ILS van Zanderij is een jaar geleden uitgeschakeld.”
“Wat zeg je me nou? Nee, dit kan toch niet, dit is absurd, dit is fake news.”
“Echt niet; Het staat duidelijk in de Ware Tijd van donderdag 7 juni jongstleden.”
“En waarom is het ILS van Zanderij al een jaar geleden uitgeschakeld?”
“Omdat het 23 jaar oud is en na elf jaren vervangen moest worden. Het was net als op die 7 juni, 29 jaar geleden, onbetrouwbaar geworden. Het werd met een hoop laplapu en naknaki aan de praat gehouden en viel om de haverklap uit.”
“En in de krant komt een luchthavenautoriteit als smoesje doodleuk vertellen dat zo een systeem duur is, boi, het kost geld, boi, daarom hebben we het na meer dan 10 jaren over tijd niet vervangen, boi. Maar eind juli is die nieuwe geïnstalleerd, boi.”
“Ja, natuurlijk is zo een systeem duur, maar het beschermt honderden mensenlevens per keer. Gaan we weer eens uit kruidenierszuinigheid spelen met mensenlevens? Tot het weer fout gaat, dan gaan we allemaal staan blèren en de vinger naar elkaar wijzen en zeggen: a no mi? Jeetje, wat een rotmentaliteit is dat.”
“Ach man, maak er nou geen drama van, neks no fout.”
“Maar onze luchthaven maakt toch aardig wat valuta, niet alleen met landingsrechten, maar ook dankzij het begeleiden van overvliegende vliegtuigen.”
“Klopt, laat de luchtverkeersleiders je vertellen hoeveel overvliegende vluchten ze vooral ‘s nachts moeten begeleiden en hoeveel zo een overvliegend vliegtuig Zanderij moet betalen.”
“Da waar gaan deze dollarinkomsten naar toe?”
“Naar die bodemloze vreetnapot die onze overheid. Het vorige luchthavenbeheer heeft toch een gat van zeker 17 miljoen US dollars achtergelaten? Is er ooit onderzoek geweest hiernaar? Nee, betrokkene kon juist elders gaan frommelen, totdat een audio-opname z’n nekslag werd.”
“Ja, ja, spuug je gal en je alcohol maar uit met deze loze beschuldigingen.”
“Da waarom duurt het zo lang voordat een leven-beschermend landingssysteem aangekocht kan worden? Je haalt het systeem een jaar geleden wegens patjapatja uit de lucht en pas vorige maand is er geld vrijgemaakt om die apparatuur te kopen. Dus elf maanden lang mag er met mensenlevens gespeeld worden. Er zal toch niets gebeuren.”
“En waarschijnlijk was dat een van de eisen van de luchtverkeersleiders die toch een maand of wat terug voor de zoveelste keer in actie gingen?”
“Heilige Heiligheid, alle Heiligheden bij elkaar, dit is erger dan de ergste bakbawenkri-exkolonie ter wereld…”
“Ik blijf het zeggen: dit soort banabaster-financieel beheer ga je blijven krijgen zolang corrupte politici en pajongwaaiers die niet met geld weten om te gaan, steeds de bevoegdheid krijgen om te gaan rommelen met ons gemeenschapsgeld.”
“Is wij staan het steeds toe dat de ene corrupte kliek na de andere onze rijkdommen plundert.”
“Klopt! En kijk in wat voor morserij de CBvS zichzelf, bonafide banken en onze al niet zuivere naam op monetair gebied te grabbel gegooid heeft met die 19,5 miljoen euro die door de Nederlandse douane, zo te zien terecht, op Schiphol is vastgehouden.”
“Praat er niet over, ik walg van al deze knopendraaierij. En wij die eerlijk werken, moeten steeds weer zonder gelach het gelag betalen. Is dit mijn verworden en geliefd vaderland?”
“Ach, klaag maar niet te hard, want jij bent met je zuiperij hier ook even verworden.”
“La me je niet baksen, onbeschofte medezuiplap.”
“Heren, rustig. Gaan jullie hier geen Tromp en G-7 spelen. Vincent, breng wat ijs om onze kemphanen af te koelen.
“Ja, laten we maar doorzuipen totdat er een duikboot vol alcohol boven water komt, of een vliegtuig vol daroe, doksa en dansi zonder ILS in een rijstveld landt. Proost.”

Rappa

Saturday 20 July
Friday 19 July
Thursday 18 July