G7-top: Frankrijk veroordeelt 'woedeaanvallen' Trump
10 Jun, 16:39
foto
De breuk president Donald Trump en andere leiders van de G7 bleek in de slotverklaring benadrukt te worden. (Foto: Reuters)


Diplomatie kan niet worden gedicteerd door "woedeaanvallen", waarschuwde de Franse president, Emmanuel Macron, nadat de G7-top in Canada in bitterheid was geëindigd. In tweets beschreef de Amerikaanse president, Donald Trump, gastheer Justin Trudeau als "oneerlijk en zwak" en trok zijn goedkeuring van het gezamenlijke communiqué in.

Die verklaring beoogde diepe meningsverschillen te overwinnen, met name over handel. Het kantoor van Macron zei dat Frankrijk en andere EU-landen hun steun zouden blijven betuigen aan het laatste G7-communiqué. "Laten we serieus zijn en onze mensen waardig zijn. We doen toezeggingen en houden ons eraan", aldus een persbericht van het Franse presidentschap, geciteerd door het persbureau AFP.

"Internationale samenwerking kan niet worden gedicteerd door woede-uitbarstingen en weggegooide opmerkingen", voegde het toe. Duitsland zei ook dat het zich zou houden aan het communiqué.

In de afgelopen weken hebben handelspartners van de VS kritiek geuit op nieuwe tarieven voor invoer van staal en aluminium die de regering Trump heeft opgelegd. De slotverklaring van G7 zaterdag was gericht op het verlichten van die spanningen door te pleiten voor een "op regels gebaseerd handelssysteem".

Tijdens een persconferentie na de top bevestigde de Canadese leider zijn verzet tegen de Amerikaanse tarieven en beloofde op 1 juli met vergeldingsacties te beginnen. "Canadezen zijn beleefd en redelijk, maar we zullen ook niet laten beetnemen", zei hij.

Op weg naar zijn volgende top in Singapore, tweette Trump dat hij Amerikaanse functionarissen had opgedragen "het communiqué niet te steunen als we kijken naar de tarieven voor auto's". Hij zei dat de stap was gebaseerd op de valse verklaringen van Trudeau ... “en het feit dat Canada enorme tarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, werknemers en bedrijven".

Later vertelde Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van Trump, aan CNN dat de president en zijn team 'te goeder trouw' naar de top waren gegaan, maar dat Trudeau ons 'in de rug had gestoken'.

Het kantoor van Trudeau verdedigde de verklaring van de premier door te zeggen dat het niets bevatte wat hij niet eerder had gezegd, zowel in het openbaar als in gesprekken met Trump.