G7-ministers waarschuwen voor handelsoorlog
03 Jun 2018, 00:58
foto
Volgens president Donald Trump is het beschermen van Amerikaanse staalproducenten een kwestie van nationale veiligheid. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, heeft scherpe kritiek gekregen van boze ministers van Financiën van andere G7-landen over het opleggen van nieuwe tarieven voor de import van staal en aluminium door de Verenigde Staten (VS). Tijdens een verhitte bijeenkomst in de Canadese badplaats Whistler dreigden de Europese Unie (EU) en Canada met vergelding.

De Franse minister Bruno Le Maire waarschuwde dat een handelsoorlog zou kunnen losbarsten in "een paar dagen". Maar president Donald Trump heeft op Twitter benadrukt dat de VS al jarenlang door de handel met andere landen werd "opgelicht". Hij zegt dat de tarieven Amerikaanse staalproducenten zullen beschermen, waarvan hij zegt dat ze van vitaal belang zijn voor de nationale veiligheid. Trump heeft ook geklaagd over barrières die Amerikaanse bedrijven in Europa en elders tegenkomen. "Tijd om slim te worden!" hij voegde toe.

Mnuchin ontkende dat de VS het leiderschap in de wereldeconomie had opgegeven en zei dat hij de sterke gevoelens van de andere landen had doorgegeven aan Trump. “Als je bijna 800 miljard dollar per jaar minder uitgeeft aan handel, kun je een handelsoorlog niet verliezen! De VS is jarenlang door andere landen opgelicht voor handel, tijd om slim te worden!,” twitterde de Amerikaanse leider.

Er was geen gezamenlijke verklaring aan het einde van de vergadering, wat volgens BBC- correspondent Chris Buckler een duidelijk teken van onenigheid is. Het is te verwachten dat het bittere debat volgend weekend doorgaat wanneer de leiders van de G7-landen - waaronder Trump - bijeenkomen voor een top in Quebec.

De Amerikaanse Handelsminister, Wilbur Ross, heeft donderdag gezegd dat de invoerheffingen van 25% op staal en 10% op aluminium waren ingegaan. De heffingen zijn van toepassing op producten zoals verzinkt staal, platen, spoel, rollen aluminium en buizen - grondstoffen die op grote schaal worden gebruikt in de Amerikaanse industrie, de bouw en de olie-industrie.
Advertenties