Brazilië verlaagt dieselprijs om staking te beëindigen
28 May 2018, 09:46
foto
Veel truckers hebben de inspanningen om de geblokkeerde wegen vrij te maken, getart. (Foto: AFP)


De Braziliaanse president, Michel Temer, heeft de dieselprijs verlaagd in een poging om de staking van vrachtwagenchauffeurs te beëindigen. De staking heeft het land al bijna een week verlamd.

Temer zei dat de prijs zou worden verlaagd met 46 Braziliaanse centen (US$ 0,13) per liter. De nieuwe prijs zal gedurende 60 dagen gelden en daarna maandelijks worden aangepast.

Stakende vrachtwagenchauffeurs hebben blokkades opgeworpen op hoofdwegen door het hele land en tartten de dreigementen van Temer om het leger in te zetten. "We hebben ons werk gedaan om de problemen en het lijden te verlichten", zei Temer in een televisie-uitzending. Het was niet duidelijk of de actievoerende chauffeurs zijn aanbod zullen accepteren. De dieselprijzen in Brazilië zijn sinds 2016 bijna verdubbeld.

Door de staking is een groot deel van Brazilië tot stilstand gekomen, met wachtrijen bij benzinestations, luchthavens die zonder brandstof zitten en lege supermarkten. Zondag hebben veiligheidstroepen tankers begeleid naar benzinestations en luchthavens in minstens acht deelstaten.

De vakbonden hebben afgelopen week de chauffeurs geadviseerd de wegen vrij te maken nadat president Temer had gedreigd het leger in te zetten. Veel chauffeurs weigerden echter hun blokkades op te heffen totdat de dieselprijzen daalden.
Advertenties