PL: Controlemechanismen hebben steken laten vallen
25 May 2018, 18:57
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo ... vervroegde verkiezing in 2020 ...


Drie jaar na de verkiezingen op 25 mei 2015 is duidelijk gebleken dat diverse controlemechanismen, zoals het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), steken hebben laten vallen. Vooral in kiesdistrict Paramaribo was destijds veel fout gegaan. Zo heeft de telling in Paramaribo drie dagen later plaatsgevonden dan zou moeten gebeuren, wat heel veel ruimte heeft gecreëerd voor speculaties. In een terugblik spreekt voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) de hoop uit dat geleerd is uit de fouten en dat het nu duidelijk is voor eenieder wat niet meer mag gebeuren.

Volgens de PL-voorzitter wordt het CHS ingevuld door leden die allen tot de Nationale Democratische Partij (NDP) behoren, terwijl in het OKB nog wel vertegenwoordigers van diverse partijen zitten. “We hopen ook dat de overheid niet richting Venezuela gaat”, voegt Somohardjo er aan toe, doelende op de resultaten van de onlangs gehouden verkiezingen in dat land.

Een grote teleurstelling was volgens de politicus ook het feit dat de BEP, waarmee een samenwerking was afgesproken, zich na de verkiezingsuitslag heeft gevoegd bij de huidige coalitie. Ook het feit dat binnen de PL zelf een groep zich heeft aangesloten bij de coalitie, was geen reden tot vreugde. “Maar dat is een gepasseerd station. Nu moeten we voorbereidingen treffen opdat dit soort zaken zich niet meer gaan herhalen”, stelt Somohardjo. Hij zegt dat het volk keer op keer gewaarschuwd is, maar zich heeft laten pakken door onder andere de basiszorgverzekering en de voedselpakketten. “Het volk is er in getrapt, helaas. Degenen die eerst ‘Nog vijf’ schreeuwden, zeggen nu ‘A no mi’. Ze zeggen ook dat ze zich nooit meer zullen laten pakken. Laten we dat hopen.”

“Wat ons betreft: we zijn erg blij met de terugkeer van onze mensen naar de partij. Dat is in de afgelopen tijd duidelijk bewezen. Aktua Festa 1 en 2 en mijn verjaardag zijn slechts enkele gelegenheden waar de mensen ons massaal hebben ondersteund en hebben laten blijken dat ze zich niet meer zullen misleiden. Net als in Venezuela kan Bouterse straks, tijdens de verkiezingen van 2020, misschien ook weer winnen, maar dan verliezen we als land. Ik hoop echt dat het volk niet meer erin trapt,” laat Somohardjo optekenen. Hij adviseert overigens degenen die rechtens voor een pakket in aanmerking komen om dat ook aan te nemen, omdat het betaald is met hun geld, geld van het volk.

De PL maakt zich er ook zorgen over dat in 2020 de Ramadan (Islamitische vastenmaand) en Ied-Ul-Fitre in mei vallen. “Dat is precies in het heetste van de strijd, maar dan kunnen degenen die vasten geen campagne voeren. Het is een maand van bezinning. Dan kun je geen verkiezingsstrijd voeren. En daar maken we ons zorgen over”, zegt Somohardjo. Om deze reden is PL voornemens een schrijven te richten aan de president, waarin wordt gevraagd om uit respect voor de moslims de verkiezingen te vervroegen naar een eerdere datum in dat jaar. Volgens Somohardjo is het vervroegen van de verkiezingen geen unicum. In de jaren 80 waren de verkiezingen ook in maart gehouden. Bovendien had ex-president Jules Wijdenbosch ook vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

De PL maakt zich thans op voor de hoofdbestuursverkiezingen, die in december dit jaar worden gehouden. Tegelijkertijd gaat zij alvast na met welke partners zij kan samenwerken. “Elke partij, elke organisatie die tegen dit verkwistend beleid is, accepteren we als partner”, benadrukt de partijvoorzitter. Dat hij zich ernstig zorgen maakt over de huidige situatie in het land, steekt hij niet onder stoelen of banken. Op velerlei gebied gaat het mis, zegt Somohardjo, en dat geldt onder meer voor de gezondheidszorg, waar de perikelen met dienstverleners en verzekeringsmaatschappijen grote zorgen baren, maar ook bij de politie en in de landbouwsector gaan zaken niet goed. De regering wordt steeds meer als wanbetaler gekenmerkt en internationaal krijgt Suriname een steeds slechtere reputatie. “Suriname gaat richting narcostaat”, vreest de PL-voorzitter op basis van de huidige ontwikkelingen. Hij vreest dat over een maand de valutakoersen weer omhoog gaan, want de goederen worden niet goedkoper, ook al is de koers van de euro nu even gedropt.

Somohardjo merkt op dat jongeren, de first voters, die in 2015 op de NDP hadden gestemd, het nu erg moeilijk hebben. Degenen die nu zelf kinderen hebben, ervaren hoe moeilijk het is om het hoofd boven water te houden. “Ze staan in de rij voor van alles en nog wat”, zegt de PL-voorzitter. Velen voelen zich zo misleid, dat ze zeggen niet te zullen stemmen in 2020. Maar daarin schuilt ook een groot gevaar, want niet stemmen betekent dat we perikelen gaan krijgen zoals in Venezuela, waar de zittende regering met een minimaal aantal stemmen de – overigens omstreden – verkiezingen heeft gewonnen. “Ik bid dat het volk zich meer dan ooit bewust wordt en in 2020 ook verstandig gaat stemmen. Anders verdient het volk echt de regering die het dan krijgt”, meent de politicus.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April