Barbados kiest eerste vrouwelijke premier
25 May, 12:40
foto
Mia Mottley heeft tijdens haar verkiezingscampagne te verduren gehad met persoonlijke en politieke aanvallen van de tegenpartij. (Foto: Barbados Labour Party)


Barbados heeft zijn eerste vrouwelijke premier gekozen sinds het in 1966 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Mia Mottley leidde haar Barbados Labour Party (BLP) naar een verpletterende overwinning op de Democratic Labour Party (DLP).

Mottley, een 52-jarige advocaat, heeft naar verluidt ooit een leraar op haar middelbare school verteld dat zij de eerste vrouwelijke premier van het land zou worden. BLP won alle 30 zetels die er zijn in het parlement.

De DLP heeft de afgelopen 10 jaar het populaire toeristenparadijs geregeerd, meest recentelijk onder premier Freundel Stuart. Mottley kreeg te maken met een spervuur van persoonlijke en politieke aanvallen van het DLP tijdens de verkiezingscampagne, maar kreeg ook een schijnbare goedkeuring van de Barbadiaanse popster Rihanna.

Kort nadat duidelijk werd dat de BLP de volgende regering zou vormen, zei Mottley: "Ik wil u de mensen in het bijzonder bedanken. Deze overwinning is niet de mijne, deze overwinning is niet die van de Labour Party."

Stuart, haar verslagen tegenstander, zei dat hij "zonder aarzeling en ondubbelzinnig en openhartig" de verantwoordelijkheid voor de uitschakeling van de DLP op zich nam. Hij voegde eraan toe dat de verkiezing "aantoont dat de democratie van Barbados springlevend is".

Het nieuwe bestuur van Mottley - net als van zijn voorganger, een grotendeels centrumlinkse regering - staat voor een groot aantal problemen in een land dat ooit werd gezien als een synoniem voor goed bestuur in het Caribisch gebied.
Ondanks de voortdurende populariteit van het eiland bij toeristen uit Europa en Noord-Amerika en groeiende aanwinsten van nieuwere toeristenmarkten als China en Rusland, is de economie van Barbados er niet in geslaagd de effecten van de wereldwijde economische crisis van eind 2000 van zich af te schudden.

De trage economische groei, de hoge staatsschuld en de krimpende buitenlandse reserves zijn nog verergerd door negatieve publiciteit en geannuleerde boekingen als gevolg van een instortend rioleringssysteem.
Het systeem dient een deel van de zuidkust van het land, een belangrijk toeristisch gebied.