Noord-Korea staat nog steeds klaar om te praten
25 May 2018, 17:20
foto
De relatie tussen de Amerikaanse leider Donald Trump en de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un begint steeds meer op een knipperlicht te lijken.


Noord-Korea heeft gezegd dat het nog steeds bereid is om "op elk moment in welke vorm dan ook" te praten nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn ontmoeting met Kim Jong-un abrupt heeft geannuleerd.

Viceminister van Buitenlandse Zaken, Kim Kye-gwan, zei dat de beslissing van Trump 'buitengewoon te betreuren' was. President Trump gaf de "openlijke vijandigheid" van het Noorden de schuld voor de annulering. Maar hij heeft de laatste verklaring van Pyongyang beschreven als “warm en productief.”

De Amerikaanse leider heeft vandaag zelfs de mogelijkheid geopperd dat er nog een top op 12 juni met Kim zou kunnen plaatsvinden. Hij zinspeelde dat de top nog gered kan worden, nadat hij de verzoenende verklaring van Noord-Korea had verwelkomd. “Het was een hele mooie verklaring die ze hebben gegeven,” zei Trump terwijl hij het Witte Huis verliet voor een toespraak bij de US Naval Academy. “We zullen zien wat er gebeurt – het zou zelfs de 12e kunnen zijn. We praten nu met ze. Ze willen het heel graag doen. We willen het graag doen.”

De top zou de eerste keer zijn geweest dat een zittende Amerikaanse president een Noord-Koreaanse leider had ontmoet. De details van de bijeenkomst in Singapore op 12 juni waren onduidelijk. Maar de gesprekken hadden zich geconcentreerd op manieren om het Koreaanse schiereiland nucleair te ontwapenen en de spanningen te verminderen. Enkele uren voordat Trump zijn besluit aankondigde, zei Noord-Korea dat het zijn belofte was nagekomen om de tunnels op zijn enige nucleaire testlocatie te slopen.

Trump kondigde de annulering aan in de vorm van een brief die persoonlijk aan Kim was gericht. Een hoge ambtenaar in de Verenigde Staten (VS) gaf later meer details, waarin hij zei dat Noord-Korea "een diep gebrek aan goed vertrouwen" had laten zien. Er was een reeks "gebroken beloftes" uit Pyongyang, vertelde de functionaris aan verslaggevers. Zo ook toen het Witte Huis de vice-stafchef naar Singapore stuurde om Noord-Koreaanse diplomaten te ontmoeten voorafgaand aan de top. "De Noord-Koreanen kwamen niet opdagen, ze hebben ons gewoon laten staan." De functionaris zei ook dat president Trump 'elk woord' van zijn brief aan Kim Jong-un had 'gedicteerd'.

In de brief zei Trump dat hij "erg veel zin had" om Kim te ontmoeten. "Helaas, op basis van de enorme woede en openlijke vijandigheid die in je meest recente verklaring wordt getoond, vind ik het op dit moment ongepast om de lang geplande vergadering te hebben.” De brief vervolgt met "U spreekt over uw nucleaire capaciteiten, maar die van ons zijn zo massief en krachtig dat ik tot God bid dat ze nooit gebruikt zullen worden." Maar hij noemde de bijeenkomst een "gemiste kans", zeggende: "Op een dag zie ik er erg naar uit om u te ontmoeten".

In een latere verklaring in het Witte Huis zei Trump dat de stap een "enorme tegenslag was voor Noord-Korea en de wereld." Hij voegde eraan toe dat het Amerikaanse leger "klaar was indien nodig" om te reageren op een "roekeloze" handeling uit Noord-Korea.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April