Brazilië bereikt deal om staking op te schorten
25 May, 10:52
foto
'Staking', staat op de van demonstranten in de buurt van de stad São Paulo.(Foto's: AFP)


De Braziliaanse overheid heeft een akkoord gesloten met transportbedrijven om protesten over hoge dieselprijzen op te schorten. De demonstraties zullen gedurende 15 dagen worden stopgezet, zo maakte de regering bekend. Zij beloofde de brandstofbelastingen te schrappen en subsidies te gebruiken om de pompprijzen met 10% te verlagen.

Vervoerders organiseerden de protesten, die de afgelopen vier dagen de wegen landelijk hebben verstopt. Vrachtwagenchauffeurs hebben echter nog niet bevestigd of ze de overeenkomst accepteren.

Een grote vakbond die 700.000 vrachtwagenchauffeurs vertegenwoordigt, verliet de onderhandelingen voordat de regering het compromis bekendmaakte en zegt dat hij van plan is door te gaan met de stakingen. Lange wachtrijen hebben zich bij benzinestations gevormd en sommige bedrijven hebben werknemers aangezegd om vandaag thuis te blijven.

Er zijn tekorten aan basisgoederen gemeld in het hele land. Veel luchthavens hebben geen brandstof meer. De dieselprijzen in Brazilië zijn sinds 2016 bijna verdubbeld.
De toonaangevende Franse supermarktketen, Carrefour, heeft het aantal artikelen beperkt dat elke consument kan kopen, omdat wegblokkades leveranciers beletten de schappen opnieuw te vullen. De angst dat het protest dagenlang aanhoudt, heeft de consument ertoe aangezet om basisgoederen zoals brood, rijst en mineraalwater in te slaan. De uitvoer is ook beïnvloed, omdat de hoofdwegen geblokkeerd blijven.

Suikervoorraden zijn teruggebracht tot 'bijna nul' in de grootste havens, zegt branchegroep Unica. Brazilië is 's werelds grootste suikerproducent. De vereniging van autoconstructeurs Anfavea zei in een verklaring dat alle productielijnen op vrijdag, vandaag, tot stilstand zouden kunnen komen.

Aandelen van het staatsbedrijf Petrobras daalden donderdag met 15% nadat het had aangekondigd de dieselprijzen met 10% te verlagen om onderhandelingen aan te moedigen. De president van het bedrijf, Pedro Parente, zei dat de lagere prijzen tijdelijk zouden worden bevroren om de regering tijd te geven om met de protestleiders te onderhandelen. Beleggers reageerden slecht op het nieuws.

"Het is een uitzonderlijke maatregel", zei Parente. "Het betekent niet dat het bedrijf zijn prijsbeleid verandert." De brandstofprijzen in Brazilië zijn bijna verdubbeld sinds president Michel Temer aantrad na de afzetting van Dilma Rousseff in 2016. Petrobras keurde toen een pro-marktbeleid goed voor het volgen van internationale olieprijzen. Slechts twee van de 27 deelstaten in Brazilië zijn niet getroffen door de onderbreking.