Trump annuleert top met Kim om vijandigheid Noord-Korea
24 May 2018, 12:49
foto
(Getty Images)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft een top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un geannuleerd. Hij merkte daarbij op dat de wereld "een grote kans op duurzame vrede heeft verloren." De top zou op 12 juni plaatsvinden in Singapore.

Trump zei dat de “enorme woede en openlijke vijandigheid” in een recente Noord-Koreaanse verklaring aan de basis ligt van zijn besluit. In een brief aan Kim zei hij dat hij er nog steeds naar uitzag hem 'ooit' te ontmoeten. De beslissing van Trump komt enkele uren nadat Noord-Korea liet weten dat het tunnels had afgebroken op zijn enige nucleaire testlocatie. Buitenlandse verslaggevers op de Punggye-ri-site in het noordoosten zeiden dat ze een enorme explosie hadden meegemaakt.

Trump zei dat hij had uitgekeken naar de nu geannuleerde top op 12 juni in Singapore. "Ik keek er erg naar uit om daar met je te zijn. Helaas, op basis van de enorme woede en openlijke vijandigheid die je in je meest recente verklaring hebt getoond, vind ik het op dit moment ongepast om de lang geplande bijeenkomst te hebben," liet Trump optekenen. "U spreekt over uw nucleaire capaciteiten, maar die van ons zijn zo massief en krachtig dat ik tot God bid dat ze nooit gebruikt zullen worden", voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse leider beëindigde zijn brief door te zeggen dat Kim hem zou moeten bellen als hij van gedachten zou veranderen. "De wereld, en met name Noord-Korea, heeft een grote kans verloren voor duurzame vrede en grote welvaart en rijkdom. Deze gemiste kans is een echt triest moment in de geschiedenis.”

Trump reageerde kennelijk op verklaringen van Noord-Korea die de Amerikaanse regering aanvielen en twijfel zaaiden over de bijeenkomst. Eerder op donderdag wuifde de Noord-Koreaanse functionaris Choe Son-hui opmerkingen van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence - die had gezegd dat Noord-Korea "kan eindigen als Libië" – weg als "dom". Choe, die het afgelopen decennium betrokken was bij verschillende diplomatieke interacties met de Verenigde Staten, zei dat het Noorden niet zou "smeken" om een dialoog en waarschuwde voor een "nucleaire confrontatie" als de diplomatie mislukte.

Een functionaris in het Witte Huis, geciteerd door Reuters, beschreef de opmerkingen over Pence als de "laatste druppel". Hij benadrukte echter dat er een "achterdeur was die nog steeds open is".

Verwijzingen naar Libië hebben Noord-Korea kwaad gemaakt. Daar gaf de voormalige leider kolonel Moammar Gaddafi zijn nucleair programma alleen op, om een paar jaar later vermoord te worden door rebellen die door het Westen werden gesteund.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April