Studenten en huisvrouwen leren over gender en geweld
24 May 2018, 02:46
foto


Studenten van de richting Pedagogiek op het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Nickerie (IOL Nickerie) zullen op de komende Orange Day worden voorgelicht over het doel van deze dag. De volgende activiteit die in de polders zal plaatsvinden is het in de Hindostaanse taal informeren en trainen van huisvrouwen in het onderwerp.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgt via de afdelingen Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) Paramaribo en Nickerie ervoor, dat zoveel mogelijk genderbewustzijn op gang wordt gebracht. BGA Nickerie houdt maandelijks, op elke 25e van de maand, voorlichtingsactiviteiten om op gender gebaseerd geweld uit te bannen.

Nandini Dinai van BGA Nickerie zegt dat er alle mogelijke manieren worden gecreëerd om dit doel te bereiken. Bij deze activiteiten staat de kleur oranje centraal, omdat deze door de vergadering van de VN is gekozen om aandacht te vragen voor gendergerelateerd geweld. Aangezien wereldwijd meisjes en vrouwen in een achtergestelde positie verkeren, is de aandacht over het algemeen op deze groep gericht. Maar dat wil niet zeggen dat gendergebaseerd geweld tegen jongens en mannen is geaccepteerd. Bij de voorlichtingssessies wordt uitgelegd wat gender en gendergerelateerde begrippen inhouden. Met praktische voorbeelden wordt met de deelnemers nagegaan hoe deze begrippen in het dagelijks leven te identificeren. Ook wordt hen op het hart gedrukt om hetgeen zij hebben geleerd door te geven aan anderen en om in actie te komen wanneer zij gendergerelateerd geweld herkennen.

Eerder dit jaar heeft BGA Nickerie een kinderactiviteit gehouden met pupillen van stichting Moederhart. Daarbij zijn de kinderen, zoals gebruikelijk, voorgelicht over gendergerelateerde onderwerpen. De sessie is afgesloten met een tekenopdracht. Aan de hand hiervan hebben de inleiders kunnen toetsen dat de kinderen de materie hebben begrepen. Zij waren onder de indruk van de tekeningen die de kinderen hebben gemaakt. De pupillen hebben weten aan te geven welke vormen van geweld zij uit hun omgeving hebben geïdentificeerd. Verder zijn enkele schoolleiders, ouders en stichtingsbesturen voorgelicht. “Iedereen wil weten wat Orange Day is”, zegt Dinai.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March