De essentie van het gebed
23 May 2018, 08:24
foto


Geachte lezers,
Assalamo alaikum wa rahmatullaahi wa barakatohu (Moge de vrede en de zegeningen van de Almachtige Allah op u allen rusten). In dit artikel besteden wij aandacht aan de essentie van het gebed. De Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft 1500 jaar geleden verkondigd dat de Almachtige tot hem heeft geopenbaard: ‘Zeg: “Ik ben slechts een mens gelijk gij, doch mij wordt geopenbaard dat uw God slechts één God is. Laat daarom degene, die op de ontmoeting met zijn Heer hoopt, goede daden verrichten en bij de aanbidding van zijn Heer niemand anders met Hem vereenzelvigen.” (Heilige Qor’aan 18:111). Ook “O mens, gij moet ijverig naar uw Heer streven, dan zult gij Hem ontmoeten.” (Heilige Qor’aan 84:7)

Een van de aanbiddingen is het gebed dat verplicht is gesteld. De Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft gedurende zijn leven bewezen hoe belangrijk het gebed is; zonder het gebed is het leven niet compleet. De Beloofde Messias en Mahdi, Hazrat Mirza Ghulam Ahmad (vrede zij met hem) heeft ook op verschillende manieren de essentie van het gebed onderschreven. Hij heeft vermeld: “Wanneer iemand God wilt ontmoeten en handelingen wilt plegen enkel om God blij te maken, dan moet hij met alle respect, nederigheid en aandacht gaan staan voor het gebed.”

Hij heeft verder vermeld: “Smeekbede verheft de mens tot zulk een positie, dat hij/zij in de ogen van God net een hoopje goud wordt. Smeekbede wast alle slechtheden weg die in een mens aanwezig is. Ware smeekbede houdt in: je ziel als ijs voor de zon laten smelten en jezelf voor de voeten van God werpen. Die gesmolten ziel buigt zich voor God en staat ook op voor God. Deze handelingen noemt men nimāz (gebed) en dit is het ware gebed dat de Islam aan de mens aanleert. Het ‘opstaan’ van de ziel betekent dat de mens alle moeilijkheden verdraagt omwille van God en dat hij/zij altijd klaar staat om de bevelen van God na te leven. Het ‘buigen’ van de ziel betekent dat de mens alle wereldse zaken en luxe (materialisme) achterwege laat en zich buigt voor God. Het ‘liggen’van de ziel betekent dat de mens zichzelf als onderdanig beschouwt tegenover God. Dit wordt het eigenlijke gebed genoemd, waarvan God houdt.” (Lecture Sialkōt, Rohani Khazain, vol. 20, p. 223).

Elke plaats waar er gebeden wordt of waar God verheerlijkt wordt, wordt vanzelf beschermd tegen kwaad. Dit wordt bevestigd door de Heilige Qor’aan als volgt: “Verkondig hetgeen u in het Boek is geopenbaard, en onderhoud uw gebed. Voorwaar, het gebed weerhoudt van ondeugd en kwaad. En Allah gedachtig te zijn is inderdaad het hoogste. Allah weet wat gij doet.” (Heilige Qor’aan 29:46).

In dit vers is er een voorspelling gedaan, namelijk dat de mens slechte daden zullen beginnen te verrichten wanneer zij zich zullen distantiëren van het gebed. In dit vers liggen zowel ondeugd en kwaad, als alle slechte gedachten, inblazingen en hartstochten verankerd die in een gezond mens kunnen opkomen. Verder maakt dit vers ook melding van ondeugd die al in het verleden is begaan en die de mens ook in de toekomst weer kan begaan.

Het middel om zich van allerlei kwaad te behoeden, is het gebed. Daarom wordt in de verscheidene religies zoveel nadruk gelegd op het gebed. Een ieder die zichzelf tot een goed mens wilt maken, dient zich te richten tot het ware gebed. Daardoor kan voorzeker het doel van onze schepping worden bereikt.

Moge de Almachtige God ons allen kennis en wijsheid schenken om Hem op de meest gepaste wijze te dienen en het gebed tot een onmisbaar deel van ons leven maken.

Ahmadiyya Muslim Gemeenschap Suriname
Ephraimszegenweg no. 67
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March