'Financiën geen supermacht door Comptabiliteitswet'
23 May 2018, 06:31
foto
Minister Gillmore Hoefdraad beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


“Het ministerie van Financiën gaat geen begrotingen micro managen en gaat ook niet bepalen voor ministeries wat zij wel en niet willen besteden op hun begroting. Wat wij toetsen is dat wat al besteed is conform de regels, conform de wetgeving is”, benadrukt minister Gillmore Hoefdraad tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Financiën is geen superministerie, stelt Hoefdraad.

Hoefdraad heeft uitgebreid antwoord gegeven op de vele vragen die de commissieleden gesteld hadden over de Comptabiliteitswet 2017, het wetsontwerp voor de wijze van het beheer van en toezicht op de Staatsfinanciën. “De minister van Financiën is verantwoordelijk voor de rekening en verantwoording van de staatsgelden, dat wilt zeggen dat de centrale verantwoording bij de minister van Financiën ligt”, benadrukt Hoefdraad. De minister van Financiën is belast met het toetsen van de doelmatigheid van de gelden. Hij zegt blij te zijn met de ondersteuning vanuit DNA bij modernisering van het financiële beleid en de introductie van transparante publiek financiële administratie. “Dit kan de Staat alleen sterker maken en beter dienstbaar maken aan de bewaking van de natuurlijke hulpbronnen en welvaartscreatie die toekomstige generaties ten goede moeten komen”, vervolgt de minister.

Hoefdraad beaamt dat de publieke sector de noodzakelijke wettelijke handvat ontberen voor het adequaat besturen van de overheidsfinanciën wat moet leiden tot een goed functionerend openbaar bestuur die meet aan de hedendaagse internationale standaarden. “Het beheer van overheidsfinanciën wordt anno 2018 gekenmerkt door het afwezig zijn van een geïntegreerd managementinstrument voor het formuleren, uitvoeren, bewaken en verantwoorden van de begrotings- en financieel beleid op middellang termijn”, stelt de minister, “We focussen geenszins op wat gezien wordt als een superministerie of een superminister van Financiën. We zijn bezig om de comptabiliteitswet voldoende aan te sluiten bij de grondwettelijke bepalingen van de departementen”.

Op de vraag van commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) om de artikelen die betrekking hebben op de aanbestedingen af te zonderen, totdat de aanbestedingswet is gemaakt, zegt Hoefdraad dat het team van de regering keihard werkt aan de nieuwe wet die volledig in lijn zal zijn met de modernisering van de huidige Comptabiliteitswet. “Het is de bedoeling om het financiële management en het financiële proces van de Staat transparanter te maken waardoor ons werk en dat van DNA als controleorgaan veel makkelijker kan worden”, benadrukt hij nog een keer.

Het lid William Waidoe (PL) doet het voorstel om halfjaarlijks of jaarlijks het ministerie van Financiën te onderwerpen aan de controle van DNA. Zijn vraag is “wie controleert de minister van Financiën?”. Hij merkt hierbij op dat “het niet zo moet zijn dat we met deze wet een minister van Financiën supermacht geven, omdat wanneer een ongeprojecteerde projectiel daar wordt geplaatst, dan hebben we als land een groot probleem”. Minister Hoefdraad heeft gezegd dat het aan DNA ligt welke sancties opgelegd worden, maar Waidoe vindt dat deze sancties in de Comptabiliteitswet moeten worden opgenomen. Hij wordt hierin ondersteund door Rossellie Cotino (NDP), die ook vraagt om de sancties bij wet vast te stellen “ter voorkoming van een 'voetbalwedstrijd' in de Assemblee”. Zij vraagt de minister om dit voorstel mee te nemen.

Ook initiatiefnemer van de wet, Jennifer Geerlings-Simons (NDP), benadrukt het belang van het vastleggen van de sancties in de wet. “We kijken in DNA ernaar dat we niet als vroeger wetten maken die openstaan, en we hebben heel wat van ze, waarbij er een bepaling in de wet is waar er geen sanctie is. En we zien in de geschiedenis dat de dingen vaak worden overtreden zonder enige sanctie”, laat Geerlings optekenen.
Waarnemend voorzitter Melvin Bouva heeft de vergadering verdaagd, waarbij verder gesleuteld kan worden aan enkele artikelen. Er komt hierna nog een nota van wijziging.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March