Mexico schort vliegvergunning Aerolíneas Damojh op
22 May, 15:55
foto
Het toestel kwam neer in een veld nabij de luchthaven in Havana. (Foto: Reuters)


De Mexicaanse burgerluchtvaartautoriteit heeft de vliegvergunning van Aerolíneas Damojh opgeschort. De maatschappij had de Boeing 737 die vrijdag is gecrasht verhuurd aan de Cubaanse staatsluchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación. Het nieuws komt op dezelfde dag waarop één van de drie overlevenden van de vliegramp in Cuba maandagavond is overleden aan haar verwondingen. Het dodental van de crash komt met de dood van Grettel Landrove (23) op 111 en is tegelijk de dodelijkste luchtramp van Cuba in 30 jaar.
Ambtenaren zeiden in een verklaring dat Aerolíneas Damojh onder "buitengewone verificatie" stond. Het charterbedrijf had het betrokken vliegtuig verhuurd aan Cubana de Aviación. De andere twee overlevenden - Mailen Diaz (19) en Emiley Sanchez (39) - blijven volgens berichten in kritieke toestand.

Het vliegtuig werd naar verluidt gebouwd in 1979. Een voormalige piloot zei dat het radarsysteem een keer was uitgevallen, terwijl een andere beweerde dat het onderhoud slecht was.

In de verklaring van de Mexicaanse algemene directie van de burgerluchtvaart (DGAC), staat dat de autoriteit informatie zal vragen om het onderzoek naar de crash te helpen, en of het Mexicaans bedrijf de regelgeving blijft volgen. Het zegt dat Aerolíneas Damojh was onderworpen aan eerdere onderzoeken: in 2010, als gevolg van een crash in Puerto Vallarta, en in 2013 na een klacht van een piloot van de luchtvaartmaatschappij.

De autoriteit heeft "jaarlijkse controles" uitgevoerd op Aerolíneas Damojh, staat in de verklaring. De recentste was in november 2017. Alle vliegtuigen moeten hun luchtwaardigheidscertificaten om de twee jaar vernieuwen.

Het hoofd van het burgerluchtvaartcorps van Guyana, Egbert Field, vertelde het persbureau Associated Press dat het vliegtuig dat was neergestort vorig jaar was uitgesloten van het gebruik van het Guyaanse luchtruim nadat de autoriteiten vonden dat hun bemanning bagage overlaadde op vluchten in Cuba. In één geval, zo meldde het persbureau, hadden de Guyanese autoriteiten koffers ontdekt die waren opgeslagen in de toiletten van het vliegtuig.

De Boeing 737 is vrijdag kort na het opstijgen vanaf de luchthaven van Havana neergestort. Het toestel was begonnen aan een geplande binnenlandse vlucht naar het Cubaanse stadje Holguin. Alle zes bemanningsleden waren Mexicaan, terwijl de meerderheid van de passagiers Cubaan was. Onder de doden zijn een Argentijns paar en twee passagiers van het betwist gebied van de Westelijke Sahara en een toerist uit Mexico.