Fransen starten French Guiana Happy Hours
22 May, 08:27
foto
Vlnr: Frankrijk ambassadeur Antoine Joly, CTG-vertegenwoordiger Anne Mathieu en Jan van Charante van Sidewalk Café ’t Vat. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Franse ambassade in Paramaribo en de Assemblee in Frans-Guyana starten vrijdag de eerste French Guiana Happy Hours. Een informele activiteit waar Surinaamse ondernemers informatie krijgen over het zakendoen met Frans-Guyana. “We zijn buren en ik denk dat wij onze economische relatie kunnen verbeteren”, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk.

De Fransen willen de economische samenwerking tussen Suriname en buurland Frans-Guyana vergroten. Er zijn obstakels aan beide kanten die dit bemoeilijken. Sommige zijn op het gebied van wetgeving, zegt Joly tijdens de officiële lancering van de activiteit. “Frans-Guyana is deel van Europa en hanteert dezelfde handelsregels. Suriname is deel van de Caricom.” Andere problemen komen door gebrek aan de juiste informatie.

Frankrijk, Frans-Guyana en Suriname werken via diverse commissies en op verschillende niveaus al samen. “Die ontmoetingen zijn al geïnstitutionaliseerd en ik denk dat we meer informele relaties kunnen hebben tussen Frans-Guyana en Suriname”, licht Joly het idee voor de happy hours activiteit toe.
De French Guiana Happy Hours wordt elke maand gehouden bij De Verdieping, de eerste etage van Sidewalk Café ’t Vat. Verschillende gastsprekers houden een presentatie over een specifiek onderwerp in relatie tot het zakendoen met Frans-Guyana. Hierna mogen de aanwezigen vragen stellen. “Onder genot van een kopje thee of een glas rum kunnen wij op een prettige manier informatie delen”, zegt Joly.

De kick-off is komende vrijdag en de gastspreker is Filip Van den Bossche, van de grensoverschrijdende commissie van de Kamer van Koophandel in Frans-Guyana. Hij heeft in Suriname gewerkt en spreekt Nederlands. Op 29 juni spreekt Alexis Lopes van de douane afdeling van Frans-Guyana.
De focus is eerst op informatievoorziening, bijvoorbeeld over de Europese wetgeving. Als we de problemen bespreekbaar maken, dan kunnen wij die voorleggen aan de River Council voor advies van de twee overheden. Eventueel aan de gezamenlijke commissievergadering waar de politieke beslissingen worden genomen, zegt de diplomaat. “We kunnen misschien de wetgeving veranderen en oplossingen zoeken op de Europese regels.” Hij sluit het niet uit dat Frankrijk en Suriname een handelsovereenkomst kunnen aangaan om die problemen weg te werken.

Ter illustratie van de handelsbarrières vertelt Joly dat Surinaamse bacoven niet direct verkocht kunnen worden in Frans-Guyana vanwege de wetgeving. Het fruit maakt eerst een hele reis naar Europa en dan terug naar Zuid-Amerika om op de schappen in Frans-Guyana te staan. “Je kunt Surinaamse bacoven vinden in Frans-Guyana – via de informele handel en de prijs is vier keer duurder dan in Suriname.”
Het handelsvolume tussen Frans-Guyana en Suriname is minimaal en marginaal voor beide landen, zegt Anne Mathieu, vertegenwoordiger van de Collectivité Territoriale de Guyane, de Assemblee in Frans-Guyana.

De import en export met Suriname bedraagt slechts 0,3%. Frans-Guyana exporteert vissersboten en machine onderdelen en importeert bouwmaterialen. De handel met buurland Brazilië is net 0.4% en met Guyana is het slechter gesteld: 0,01%. De noodzaak om een gunstig ondernemersklimaat te creëren is dan ook een prioriteit van CTG-president Rudolphe Alexandre. Hij krijgt hierin de ondersteuning van Europese Commissie via het Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2014-2020. Het oostelijk buurland is sinds 2009 actief in Paramaribo en opende in 2013 officieel het CTG officieel een kantoor om de samenwerking opgang te brengen. Er zijn verschillende projecten ondernomen in Suriname.

De happy hours kunnen helpen om vragen van ondernemers te beantwoorden, zoals hoe een joint venture te beginnen. Welke regels gelden er voor het opzetten van een bedrijf of wat zijn de belasting- en arbeidsregels, geeft Mathieu aan. De bekende obstakels bij het zakendoen met Frans-Guyana komen ook aanbod, zoals de hoge transport- en bankkosten, verwerkingsproblemen, taalbarrière, verschil in munteenheid en ondernemersbenaderingen voor verschillende markten: Suriname, Europa en Caricom.

De Franse ambassade zal met de Surinaamse consul in Cayenne de optie bekijken om soortgelijke activiteiten – zakendoen met Suriname - voor Fransen te organiseren De activiteiten zijn van 18.00 tot 20.00 uur en de organisatie heet belangstellenden welkom.