CBvS treft voorzieningen voor bescherming banken
22 May, 00:53
foto


De ruim 19 miljoen euro van drie deviezenbanken is nog steeds niet vrijgegeven door de Nederlandse justitiële autoriteiten. Aangezien de banken hun internationale verplichtingen niet kunnen voldoen, heeft volgens bronnen van Starnieuws de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een voorziening getroffen.

Er is geen informatie vrijgegeven over wat de financiële voorzieningen inhouden. De CBvS heeft maandag vergaderd met de betrokken banken. Daarbij is aan de orde geweest hoe de voortgang van de bancaire zaken kunnen worden gegarandeerd. Het is noodzakelijk om het financiële bestel te beschermen.

Geldverschepingen van de CBvS voor de deviezenbanken vinden nu al ruim vijf jaren plaats. De Nederlandse douane heeft in april beslag gelegd op de geldzending in opdracht van het Openbaar Ministerie op verdenking van witwassen. Er zijn vragen gesteld over de herkomst van de gelden.

"Het is vanwege die internationale houding dat de douane in Nederland nu ook extra vragen heeft gesteld bij de laatste geldzending van de handelsbanken, waarvan de verdere verscheping naar de correspondent van de Centrale Bank, zoals eerder gezegd, is opgehouden. De CBvS is in contact met de autoriteiten in Nederland en heeft er vertrouwen in dat plooien zullen worden gladgestreken. "Wij doen er alles aan om niet alleen de huidige geldzending voortgang te laten hebben, maar maken tevens van de gelegenheid gebruik om tot goede afspraken te komen voor een vlot verloop van toekomstige geldzendingen," heeft de bank eerder in een persbericht bekendgemaakt.