Kosmos Energy zal dit jaar twee boorputten realiseren
22 May 2018, 00:05
foto


Bij de offshore booractiviteiten heeft Kosmos Energy wat stagnatie in de Anapai-1 boorput in Blok 45. Kosmos en Chevron hebben in Blok 45 en blok 42 productie-
delingscontracten met Staatsolie Maatschappij Suriname. Bij het boren in Anapai-1 zijn ze op een diepte van 3 kilometer gestuit op een groot gat, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias aan Starnieuws. ”Ze konden dus niet doorboren en gaan ze 150 meter daar vandaan opnieuw boren.”


Hij zegt dat het jammer is van het eerste boorgat, maar “dat is het risico en verder is er niets aan de hand.” Waar Elias enthousiast over is, is dat Kosmos heeft bevestigd dat ze ook in blok 42 gaan boren. De put die ze in blok 42 gaan boren ligt precies bij Guyana. Voor blok 42 is er nog een partner in het spel, Hess Corporation. Het is dezelfde maatschappij die de partner is van Exxon in Guyana. Elias zegt dat het betekent dat de bedrijven dus de geologie van het gebied kennen. Hij vindt het geweldig nieuws dat de bedrijven, nadat ze klaar zijn in blok 45, direct gaan boren in blok 42. “Dat betekent dat we dit jaar twee boorputten krijgen”. Hij legt uit dat het boorgat in blok 42 het dichtst bij Guyana is, dat ze tot nog toe hebben gedaan.

In Guyana zijn in de afgelopen jaren al enorme oliereserves ontdekt door Exxon. Staatsolie gaat er van uit dat het slechts een kwestie van tijd is voordat zijn partners ook stuiten op grote winbare reserves. Het zal 50 tot 60 dagen duren om de nieuwe boorput in blok 45 te boren, zegt Kosmos in een uitgegeven update van zijn activiteiten in Suriname. De resultaten van de boorput worden vroeg in het derde kwartaal verwacht. Kosmos heeft tot nu toe ongeveer US$ 20 miljoen besteed aan het boren van de Anapai-1 put.

In blok 42 zijn de partners – Kosmos, Chevron en Hess – de eerste van maximaal drie onafhankelijke prospecttests aan het afronden. Hierin zit ook de Pontoenoe-proeftest, die vergelijkbaar is met de trend van de ontdekkingen in Guyana. Kosmos wil vanaf het derde kwartaal in blok 42 boren.

In blok 45 zijn Kosmos en Chevron gelijke partners met elk 50%. Voor blok 42 is de derde speler Hess Corporation en hebben al de drie partners gelijke aandelen, elk 33.33 procent.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April