Hawaï: Lava stroom zee in, gevaar neemt toe
21 May, 14:23
foto
Lava stroomt in de Stille Oceaan ten zuidoosten van Pahoa tijdens voortdurende erupties van de Kilauea vulkaan op Hawaï. (Foto's: Reuters)


De mensen in Hawaï worden geconfronteerd met nieuwe waarschuwingen voor giftige dampen die vrijkomen nu het gesmolten gesteente in de oceaan stroomt. Het nieuw gevaar komt terwijl Hawaï nog steeds geconfronteerd wordt met continue uitbarstingen van de Kilauea vulkaan.

Ambtenaren zeggen dat twee lavastromen de Stille Oceaan hebben bereikt, waardoor dikke gevaarlijke wolken ontstaan die bekend staan als "laze". De wolken bevatten zoutzuur en glasdeeltjes die irritatie en ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken.

De Amerikaanse Geological Survey (USGS) beschrijft laze als een "hete, bijtende gasmengsel". Wanneer gesmolten lava zeewater raakt, kan de chemische reactie "wazige en schadelijke condities" veroorzaken, zei de USGS in een verklaring. Zij voegde eraan toe dat "zelfs de onregelmatige randen" van de wolken voldoende waren om irritatie te veroorzaken.

Kilauea, op het grote eiland van Hawaï, barstte begin mei uit en sindsdien is de situatie voor bewoners gestaag aan het verslechteren. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat giftige vulkanische gassen "verdrievoudigd zijn door de [recente] uitbarstingen".

"Blijf uit de buurt van elke oceaanpluim, de rookpluim reist met de wind en kan zonder waarschuwing van richting veranderen", zei het Civil Defence Agency van Hawaï. Het waarschuwde dat wegen waren afgesloten en adviseerde mensen om getroffen gebieden te vermijden, eraan toevoegend dat de Amerikaanse kustwacht de situatie volgde.

Op zondag werd de eerste ernstige gewonde gemeld toen een man werd geraakt door "lavaspatten" terwijl hij op zijn balkon zat. "Het raakte hem op het scheenbeen en verbrijzelde alles daar beneden van zijn been," zei een woordvoerster van de deelstaat-burgemeester. Lava-spatten kunnen "zo zwaar als een koelkast" wegen, vertelde ze aan Reuters.

Een muur van lava heeft ook een deel van een kustweg geblokkeerd, een belangrijke ontsnappingsroute voor bewoners afgesloten en evacuaties belemmerd. Geologen waarschuwen dat het gedrag van de lavastromen onvoorspelbaar blijft en dringen er bij de inwoners op aan alle waarschuwingen van de civiele verdediging van Hawaï te volgen.

Op de top vond rond vrijdag op zaterdag omstreeks middernacht een grote ontploffing plaats waarbij een pluim vulkanisch gas op een afstand van ongeveer 3 meter de lucht in werd gestuurd. Duizenden mensen hebben hun huizen in sommige delen van het eiland verlaten en zijn er ook bosbranden op verschillende gebieden uitgebroken.

Ondanks de bezorgdheid over de veiligheid in sommige woonwijken - en de zorgen dat vulkanische as het vliegverkeer zou kunnen verstoren - heeft het bedrijfsleven van Hawaï benadrukt dat veel toeristische activiteiten open blijven, net als de luchthavens van het eiland.