Minister Pengel: Geen sprake van corruptie bij project AMC
20 May 2018, 06:34
foto
Het Academisch Medisch Centrum Suriname zou in 2020 in gebruik worden genomen. Sinds het startsein is het nu bijkans vier jaar verder. Het project is stopgezet door de IsDB en moet opnieuw worden ingediend.


Reeds vier jaar is het oorspronkelijke ontwerp van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname gewijzigd. Het idee voor de bouw van AMC is ontstaan in 2013. FIRM Engineering werd aangetrokken voor dit project. Verschillende modellen zijn ontworpen, waaruit in april 2014 gekozen is voor het huidige ontwerp. Ex-minister van Volksgezondheid (nu Openbare Werken, Transport en Communicatie), Patrick Pengel, zegt aan Starnieuws dat in een onderhoud met president Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad vrijdag alle stappen zijn nagelopen. De bewindsman benadrukt dat er geen sprake is van corruptie, dus een strafrechtelijk onderzoek zou niet zinvol zijn.

Aanvankelijk is in de memorandum of understanding 38.000 m2 bouwoppervlak afgesproken voor US$ 70 miljoen. Bij de uitwerking bleek dat een compleet ziekenhuis met alle specialismen niet haalbaar zou zijn binnen het budget. In april 2014 is uit zes voorstellen gekozen voor het model van 29.000 m2 bouwoppervlakte aan gespecialiseerde vloeren voor een budget van US$ 70 miljoen. Het ontwerp is door FIRM Engineering en Antoine Brahim, de toenmalige algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, in september 2014 voorgelegd aan president Bouterse. Op 13 oktober 2014 heeft de president, op zijn verjaardag, de animatie van het ontwerp, met vijf bouwlagen, gepresenteerd. Hij gaf samen met de president van de Islamic Devolopment Bank (IsDB), Ahmed Mohammed Ali Al Madani, het startsein voor de bouw van het AMC.

De toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, heeft in november 2014, het financieringscontract van AMC getekend met IsDB. Er is regelmatig overleg tussen technici van IsDB en AZP/Volksgezondheid/de projectmanagementunit over de voortgang van AMC. Hoewel de vertegenwoordiger van de IsDB, die nauw samenwerkt met de projectmanagementunit, wel op de hoogte was van de veranderingen, stelt de bank zich op het standpunt dat er formeel geen mededeling door Suriname is gedaan van de wijziging van het oorspronkelijke ontwerp. Na overleg met de medische staf van AZP zijn alle ontwerpfasen doorlopen om in 2017 te komen tot een definitief ontwerp. Vanaf het voorontwerp tot het definitieve ontwerp zijn meer dan 30.000 manuren besteed en honderden tekeningen geproduceerd.

De fout die gemaakt is, is dat de wijzigingen niet formeel zijn doorgegeven aan de IsDB, hoewel de vertegenwoordiger van de bank wel op de hoogte was. Minister Pengel geeft toe dat dit een fout is geweest, maar de bank heeft aangegeven dat ze bereid is het project te financieren. Formeel moet eerst een herdefiniëring (reappraisal) van het project plaatsvinden. Het ontwerpproces hoeft niet helemaal opnieuw te starten, zegt Pengel. In feite zal Suriname het huidige ontwerp, zoals dat is goedgekeurd door de eindgebruiker, de herdefiniëring moeten bewerkstelligen met goedkeuring van de bank. Intussen heeft FIRM Engineering een volledig masterplan ingediend waarin de volgende fasen van een ‘compleet’ nieuw AMC zijn meegenomen. Dit totale traject loopt tot 2026.

Een bedrag van US$ 4,2 miljoen is besteed aan voorbereidingen van AMC, renovatie beddenhuis, operatiekamer en de intensive care units. AMC zou medio dit jaar bouwkundig opgeleverd worden. Het lag in de bedoeling om uiterlijk 2020 het prestigieuze AMC in gebruik te nemen. Door vertraging, waarbij de eigen bijdrage van de overheid van US$ 13,5 miljoen twee jaar op zich heeft laten wachten en administratieve fouten, is er veel kostbare tijd verloren gegaan.

"De afgelopen week hebben zoveel mensen een mening geuit en zelfs een formeel standpunt ingenomen terwijl ze van de hoed noch van de rand iets weten. Het beste zou zijn als de nauw betrokkenen eerst geconsulteerd waren in plaats van ongenuanceerde onwaarheden de ether in te helpen. Er valt niets door CLAD of het Openbaar Ministerie te onderzoeken, simpel vanwege het feit dat er van corruptie geen sprake is op dit project. Alle betalingen zijn door het proces van goedkeuring gegaan conform de ‘procurement procedures'," stelt minister Pengel.

Afgesproken is in het gesprek met de president dat de brief van 17 april van IsDB zal worden beantwoord door de minister van Financiën. De 'reappraisal' is in beste belang voor het project en voor Suriname, vindt Pengel. Iedereen zal zich inspannen om dit succesvol te laten verlopen zodat spoedig de draad weer opgepakt kan worden om een modern academisch ziekenhuis te bouwen zoals gewenst door de eindgebruikers, de regering en de samenleving.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March