Dag Nationale Rouw en Verzoening te Redi Doti
19 May 2018, 18:48
foto


De dag van Nationale Rouw en Verzoening wordt dit jaar te Redi Doti gehouden op 28 juni. Het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld het verzoek gedaan aan de regering om deze dag af te kondigen. Besloten is om dit jaar de activiteit niet in Paramaribo te organiseren.

Bij de eerste Dag van Nationale Rouw was door het Comité aangegeven, dat het in de bedoeling ligt om ook op andere plaatsen waar politiek geweld zich heeft voltrokken deze activiteit te houden. Er is hiervoor contact geweest met de voorzitter van stichting Moiwana en gesprekken met vertegenwoordigers van onder andere het dorpsgezag van Redi Doti.

De focus wordt dit jaar gelegd op vrede en verzoening onder de inheemsen die als gevolg van politiek geweld erg verdeeld zijn. Er zijn de afgelopen periode gesprekken gevoerd en meetings georganiseerd, waarbij 'vijandelijke troepen' elkaar de hand hebben geschud en bereid zijn op 28 juni in het openbaar uiting te geven hiervan, deelt het Comité mee.

Ook dit jaar zal langs het Pad van Verzoening een gedenkwandeling plaatsvinden vanuit het Fort Zeelandia naar het monument van gevallen burgers en gesneuvelde militairen. Vanwege de verplaatsing van de nationale ceremonie in verband met de Dag van Nationale Rouw en Verzoening, wordt de wandeling anders dan de voorgaande twee keren naar alle waarschijnlijkheid 's morgens gemaakt.

Gesprekken
De commissie heeft een goed gesprek gevoerd met traumadeskundige Henk Amstelveen om te komen tot inzichten over het identificeren van personen (onder andere kinderen en kleinkinderen) die op de een of andere manier lijden aan de gevolgen van politiek geweld. Uit dit gesprek is het idee voortgekomen om te werken aan een opleiding van professionele traumabegeleiders. Het idee zal verder door ter zake deskundigen worden uitgewerkt waarna er aanbevelingen zullen worden gedaan aan de beleidsmakers.

Verder heeft de commissie gesproken met de groep ex-militairen om na te gaan welke bijdrage het Comité en de commissie kunnen leveren aan het oplossen van vraagstukken van de slachtoffers onder deze groep. Het is het Comité opgevallen dat van deze groep een negatieve imago is in sommige delen van de gemeenschap, terwijl velen onder hen in de voorlinie hebben gestaan bij het verdedigen van land en volk.

Web-applicatie
Vooruitlopend op de Wet Erkenning Slachtoffers Politiek Geweld is een commissie van IT-deskundigen in Nederland onder leiding van Sandew Hira begonnen met het ontwikkelen van een webapplicatie voor het Comité om de administratie van de slachtoffers van politiek geweld te kunnen voeren. De applicatie zal gebruikt worden om de positie van slachtoffers van politiek geweld in kaart te brengen en te gebruiken bij onderhandelingen over compensatie en de inbedding van hun verhalen in het geschiedenisonderwijs.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March