Alle rooms-katholieke bisschoppen Chili treden terug
19 May 2018, 16:56
foto
Paus Franciscus poseert met de bisschoppen van Chili na een ontmoeting in het Vaticaan op 17 mei. (Foto: Reuters)


Alle 34 rooms-katholieke bisschoppen van Chili hebben Paus Franciscus hun ontslag aangeboden in de nasleep van een kinderseks- en doofpot schandaal.
Ze vroegen vergeving van slachtoffers en de kerk voor hun "ernstige fouten en verzuim".


Het was niet meteen duidelijk of de paus de ontslagen heeft aanvaard. In Chili werd de kerkelijke wereldleider bekritiseerd om zijn beslissing een bisschop in te wijden die ervan wordt beschuldigd dat hij seksueel misbruik door een priester heeft verdoezeld. De paus zei in januari dat hij "pijn en schaamte" voelde over het schandaal, dat de katholieke kerk in Chili heeft opgeschrikt.

Het is de eerste keer dat alle topkerkleden in een land op deze manier hebben aangeboden om hun functies in te leveren. De bisschoppen boden hun ontslag per brief aan na drie dagen van crisisbesprekingen in het Vaticaan. Tijdens het beraad heeft de paus hen een document van 10 pagina's overhandigd waarin de hiërarchie van de Chileense kerk wordt beschuldigd van nalatigheid in gevallen van seksueel misbruik.

Sommige bevindingen van de Vaticaanse onderzoeker werden opgenomen in het rapport, meldt T13-televisie in Chili, die een gelekte kopie heeft gekregen. In het rapport zegt de paus dat hij zich schaamde dat mensen onder druk waren gezet om misbruikmutaties niet volledig te onderzoeken. "We zijn allemaal betrokken, ikzelf op de eerste plaats en niemand kan worden vrijgesteld door het probleem op de rug van anderen te laten schuiven."

In hun brief schreven de bisschoppen dat hun individuele toekomst in handen van de paus was, en als hij hun ontslag niet accepteerde, zouden ze "doorgaan met ons pastorale werk".

"Samen met [de paus] willen we gerechtigheid herstellen en bijdragen aan het herstellen van de veroorzaakte schade", schreven ze. De spil van het probleem is bisschop Juan Barros, die ervan wordt beschuldigd dat hij zijn positie in de katholieke kerk heeft gebruikt om een onderzoek naar zijn mentor, de katholieke priester Fernando Karadima, te blokkeren.

Karadima was een invloedrijke priester die door het Vaticaan schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van jonge jongens in de jaren 70 en 80. Hij werd veroordeeld tot een leven van "boetedoening en gebed". Karadima is echter nooit strafrechtelijk vervolgd in Chili omdat er te veel tijd verstreken was, maar de rechter die de getuigenissen van slachtoffers in een jaar lang onderzoek hoorde, beschreef ze als "waarheidsgetrouw en betrouwbaar".

Paus Franciscus benoemde bisschop Barros drie jaar geleden, ondanks de beschuldigingen van verdoezeling. Hij wordt er niet van beschuldigd zelf te hebben mishandeld.

De bisschop heeft herhaaldelijk zijn ontslag aangeboden aan de paus, maar dat is verschillende keren afgewezen omdat er vanuit werd gegaan dat hij onschuldig was. Dit keer wordt gedacht dat zijn aanbod om af te treden, zal worden geaccepteerd.

De paus kreeg veel kritiek in januari toen hij bisschop Barros verdedigde tijdens een bezoek aan Chili, waarbij hij zei dat de beschuldigingen tegen hem moeten worden aangemerkt als "lasterlijk".
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March