Prins Harry en Megan Markle getrouwd
19 May, 12:21
foto
Harry en Megan leggen de huwelijksgeloften af. (Foto's: Reuters)


De Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle zijn vandaag in het echt verbonden door de aartsbisschop van Canterbury. De huwelijksinzegening heeft tijdens een schitterende ceremonie plaatsgevonden waarin een zeker mate van moderne Hollywood-glamour in de 1000 jaar oude monarchie straalde.

De ster van het tv-drama "Suits" liep zonder begeleiding in een puur witte jurk met lange mouwen naar het midden van de 15e-eeuwse St. George's Chapel in Windsor Castle, waar de troonopvolger, prins Charles, haar vergezelde naar zijn zoon die wachtte op het altaar.

Na het uitwisselen van geloften om elkaar lief te hebben en te koesteren "tot de dood ons scheidt", plaatste Harry (33), een ring van Wels goud aan Markle’s vinger. Hij deed dat voor een gezelschap waarin Koningin Elizabeth, diverse koningshuizen en beroemdheden zich bevonden. Harry is de zesde in de rij voor de Britse troon.

"In de aanwezigheid van God, en vóór deze congregatie, hebben Harry en Meghan hun toestemming gegeven en hun huwelijk met elkaar met geloften bezegeld", zei aartsbisschop van Canterbury Justin Welby. "Ze hebben hun huwelijk verklaard door het samenvoegen van handen en door het geven en ontvangen van ringen. Ik zeg daarom dat ze man en vrouw zijn."

Het huwelijk brengt Markle, drie jaar ouder dan Harry en geboren en getogen in Los Angeles, naar één van 's werelds grootste koninklijke families. Terwijl de ceremonie de tradities van een monarchie die zijn geschiedenis terugvoert naar 1066, uitstraalde, bracht Markle een gevoel van moderniteit. Ze beloofde niet om haar man te gehoorzamen. Harry zal in tegenstelling tot andere hogere mannelijke royals, een trouwring dragen. Markle's vader was niet in staat om aanwezig te zijn op het huwelijk door een hartoperatie. Een zwarte Amerikaanse bisschop, Michael Bruce Curry, gaf een gepassioneerd trouwtoespraak over de kracht van liefde, onder vermelding van de zwarte Amerikaanse burgerrechtenleider Martin Luther King. "Als liefde de weg is, behandelen we elkaar eigenlijk alsof we echt familie zijn," zei hij.

De jong gehuwden zullen bekend staan als de hertog en hertogin van Sussex. Het huwelijk is wereldwijd gevolgd, terwijl tienduizenden zich hadden verzameld langs de route die het gehuwd koppel terugbracht naar Buckingham Palace.