Gemeenschap Matawai rookt vredespijp
19 May, 00:59
foto
Het Traditioneel Gezag en de actiegroep 'Feti Gi Matawai' lagen al maanden met elkaar overhoop. (Foto's: NII)


Een maandenlange twist binnen de Matawai-gemeenschap is beslecht door de ondertekening van de Gezamenlijke Verklaring Matawai. Met het document garanderen partijen de terugkeer van orde en rust in het Matawai-gebied aan de Boven-Saramaccarivier.

De spanningen tussen het Traditioneel Gezag van de Matawai-stam en de actiegroep ‘Feti Gi Matawai’ liepen hoog op. Onderdeel van de problemen was, dat er te weinig transparantie was over het beheer van middelen die de stam verdient uit onder andere het gemeenschapsbos.

Twee dagen is er een krutu gehouden in de Congreshal, waar partijen hun problemen hebben aangekaart. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft namens de regering bemiddeld tijdens de gesprekken. Aan het eind van de krutu, gisteren, is er een gezamenlijk document ondertekend, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

In de verklaring staat dat de beheersdaden van het Matawai Fonds en de Commissie Gemeenschapsbossen voorlopig worden stopgezet. De bestaande contacten tussen het Traditioneel Gezag en ondernemers in het gebied zullen worden geëvalueerd. De twee partijen zijn ook overeengekomen dat ze voortaan alles eraan zullen doen om problemen op te lossen door “constructief overleg en goede samenwerking.”