Haïti viert 215e verjaardag oprichting vlag
18 May 2018, 03:53
foto


Vandaag viert Haïti de 215e verjaardag van de oprichting van de Haïtiaanse vlag. In Suriname zullen Haïtianen van de gelegenheid gebruik maken om ook het 214e jubileum van hun onafhankelijkheid te vieren. Deze dag valt op 1 januari, waarbij de meeste mensen het nieuwe jaar met hun geliefden doorbrengen.

18 mei 1803: Het was 215 jaar geleden, toen een groep moedige mannen en vrouwen, op het eiland Haiti besloot, dat het tijd was om zich te verenigen, onder één vlag, om een einde te brengen aan de slavernij. Die dag, na plechtig te hebben gezworen vrij te leven of te sterven, verwijderde de illustere generaal Jean-Jacques Dessalines de witte strook van de Franse vlag en bevestigde de blauwe en rode stroken weer aan elkaar om de Haïtiaanse vlag te creëren die de eenheid tussen de zwarten en de mulatten in de laatste veldslagen tegen de Franse kolonisatoren.
Vanaf die dag haalden Haïtianen de wereldgeschiedenis: ze wonnen de hevigste veldslagen tegen het machtigste leger ter wereld en 7 maanden later, op 1 januari 1804, richtten ze Haïti op: de eerste zwarte vrije en onafhankelijke natie ter wereld.

De Haitiaanse voorvaderen namen een enorme uitdaging aan en dankzij hun offers en moed hief Haïti de vlag van emancipatie in de wereld, het recht voor alle mensen om als een mens te leven, het recht voor mensen om zich te ontdoen van zichzelf zoals zij dat wensen, met respect , orde en vrede.
Ondanks dat het de bakermat is van vrijheid, broederschap en gelijkheid, is het eens krachtige symbool van vrijheid zwaar getroffen door politieke onrust en zware ontberingen:

Haiti heeft tussen het jaar 2000 en heden veel tegenslagen gekend
- 14 orkanen
- Tal van overstromingen, waaronder 6 grote die het land hebben verwoest
- 1 killer earthquake (die het leven van meer dan 300.000 mensen heeft geëist en de meeste infrastructuur van het land heeft vernietigd)
- een cholera-epidemie, naar het land gebracht door een groep soldaten die deel uitmaakte van de vredesmacht van de Verenigde Naties die in 2004 Haïti kwam helpen.

Volgens het consulaat-generaal van Haïti in Suriname is het land echter ondanks al die tegenslagen al weer op de been en ook terug op de weg naar de duurzame ontwikkeling die het Haïtiaanse volk zo hard nodig heeft en wil.
Voor de Haïtianen is hun land het levende bewijs dat veerkracht, hoop en vastberadenheid, uitdagingen kunnen overwinnen.
En vandaag zijn, net als hun voorvaderen, de president, de regering en het volk van Haïti meer dan ooit verenigd, onder hun vlag, tegen de uitdagingen en ontberingen die Haïti keer op keer hebben belemmerd op weg naar vooruitgang op de lange termijn.

Volgens de afgevaardigde Alex Jospitre, hoofd van de missie van het consulaat-generaal van Haïti, 215 jaar later, kunnen de uitdagingen anders zijn, maar het doel blijft hetzelfde: de levensomstandigheden in Haïti veranderen! Haïtianen moeten verenigd zijn, niet alleen onder hun vlag, maar ook onder de nalatenschap van hun voorvaderen: een opkomend Haïti na de onafhankelijkheidsverklaring in 1804
Voor Consul Jospitre is de Haïtiaanse bevolking vastbesloten om alle uitdagingen te verslaan door sterke openbare politiek uit te werken die groei en duurzame ontwikkeling bevordert, wat de enige manier is om Haïtiaanse jongeren te beletten het land te verlaten op zoek naar kansen.
In die notitie dankte Consul Jospitre de president, de regering en het grote volk van Suriname voor het feit dat hij zijn broers en zussen zo vriendelijk en gastvrij had behandeld.

Aan het eind van de jaren zeventig kwamen de eerste Haïtiaanse arbeiders naar Suriname om voornamelijk in de landbouw te werken. Door de jaren heen zijn verschillende Haïtianen naar Suriname gekomen vanwege de economische en politieke instabiliteit in Haïti. Vandaag wordt Haïti beschouwd als het minst ontwikkelde land in de westerse wereld volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties. Haïtianen zijn daarom op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen in Suriname en andere landen.

Ongeveer tienduizend Haïtianen leven in Suriname. Tegenwoordig zijn ze aanwezig in bijna elke sector, deels vanwege studie en de wil om te bouwen. Ze dragen ook bij aan de ontwikkeling van het land. In 2017 kregen illegale Haïtianen de kans om te zich te legaliseren en vond de opening van de eerste Haïtiaanse markt in Paramaribo plaats.
Advertenties