Suriname houdt vast aan versterken ecosystemen
18 May, 12:30
foto
Directeur van Regionale Ontwikkeling, Wilco Finisie.


Suriname blijft het project ‘Het versterken van het netwerk van Beschermde Gebieden op het Guyanaschild en de bijdrage aan duurzame ontwikkeling waarbij de culturen en de leefwijzen van lokale bewoners en geïsoleerde volken in het Amazonegebied gerespecteerd worden’, versterken. Wilco Finisie, directeur Regionale Ontwikkeling (RO), heeft in verband hiermee Suriname vertegenwoordigd in Georgetown (Guyana).

Finisie heeft onder andere, met de ministers Joseph Harmon van de Staat van Guyana, Sydney Allicock van Inheemse Aangelegenheden, en onderminister Valerie Garrido-Lowe, gesprekken gevoerd over het project. Behalve het ministerie van RO, zijn ook het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB), het Frans-Guyanese Parc Amazonia Guyane (PAG) en de Protected Areas Commission van Guyana (PAC), partners in het project. Er is afgesproken dat het project later dit jaar officieel zal worden gelanceerd in Paramaribo.

Het project is gericht op het versterken van de veerkracht van de ecosystemen op het Guyanaschild rond 2030. Daarnaast moet het bijdragen aan realisatie van duurzame lokale ontwikkeling, in de context van klimaatverandering. Bij de uitvoering zal de samenwerking tussen de beschermde gebieden en natuurparken worden opgevoerd en versterkt, kennis en ervaring zal onderling worden gedeeld.

De voordelen uit het project moeten vooral merkbaar zijn bij de beheerders van de beschermde gebieden, natuurparken en hun directe partners zoals: lokale overheden, lokale gezagsdragers, lokale gemeenschappen, Niet-Gouvernementele Organisaties, en de overige specifieke partners op het gebied van de beschermde gebieden, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Het project is een initiatief van PARC Amazonia van Frans-Guyana, het grootste beschermd gebied op het Guyanaschild. Er zal met meerdere partners uit de drie Guyana’s een samenwerking zijn op het gebied van beheren van beschermde gebieden en natuurparken in combinatie met realisatie van duurzame ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Dit alles vindt plaats in het kader van het Inter –Regionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2014-2020 (INTERREG). De uitvoering van het project begint volgens planning dit jaar en zal drie jaren duren (2018 – 2021), zegt het NII.